Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи миналата седмица визията си

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи миналата седмица визията си
Коментари Харесай

Ердоган готви нещо грандиозно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган показа предходната седмица визията си " Векът на Турция ", съдържаща програмата на неговата проислямистка Партия на справедливостта и развиването (ПСР) за втория век на републиката. Проектът бе показан на 28 октомври - ден преди националния празник на Турция на 29 октомври, когато се честваха 99 години от основаването на републиката, написа Българска телеграфна агенция.

Ердоган очерта визията " Векът на Турция " като основен документ в предизборния манифест на партията си. През юни 2023 година в страната се възнамерява да се състоят президентски и парламентарни избори. Проектът бе прочетен и в детайли показан от Ердоган на събитие с присъединяване на над 30 хиляди души, проведено в спортната зала " Арена " в Анкара. На събитието участваха хиляди последователи на ПСР, членове на кабинета, депутати, публицисти, както и представители на дипломатически задачи, други политически партии, актьори и даже представители на алевиите.

Президентът Ердоган насочи общ апел към хората, в това число към тези, които са поддръжници на опозицията, да се обединят, с цел да " изградят всички дружно визията " Векът на Турция " от 2023 година - годината, в която Република Турция ще означи своята 100-годишнина. Ердоган даде обещание да трансформира Турция в една от 10-те най-силни страни в света. Той посочи растежа на стопанската система на страната, реализиран от неговата партия през последните две десетилетия, и даде обещание още по-голям прогрес в региона на политиката, стопанската система, технологиите, защитата и дипломацията.

Турският водач, който разгласи, че векът на Турция е " векът на мира, доверието и устойчивостта ", съобщи, че Турция ще се стреми към мир в района и в света освен като се концентрира върху националните ползи, само че и върху интернационалните ползи. По време на ръководството си президентът Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) акцентираха няколко алегорични години като 2023, 2053 и 2071 година През 2053 година се навършват 600 години от завладяването на Константинопол, сегашен Истанбул, от османците. През 2071 година се навършват хиляда години от стъпването на селджукските турци на анадолска земя и успеха им против византийците.

Ердоган съобщи: " До датата на изборите, несъмнено, ще имаме нови планове, които ще споделим с нашия народ. Днес просто желая да ви опиша за духа, философията и същността на нашата визия за " Векът на Турция ". " С визията " Векът на Турция ", която ще изградим върху достиженията на нашата страна и цивилизация, ще бъдат осъществени вековни начинания, а фантазиите ни, Иншаллах, ще се осъществен ", написа в Туитър президентът още преди няколко дни.

Подготовка за нова конституция

Ердоган окачестви приемането на нова конституция на страната като един от най-важните цели на управляващите. Опитваме се да спасим страната си от срама на конституцията от преврата и да имаме една изцяло нова, гражданска, демократична конституция. Решени сме да внесем плана за нова конституция на Турция в Народното събрание и да го приемем допустимо най-скоро. Конституция, която да дава отговор на ползите и волята на народа. Това е един от целите на Турция през новия век, съобщи Ердоган. Сегашната конституция е от 1982 година, направена след преврата през 1980 година От 1982 година насам обаче конституцията е променяна 19 пъти. При ръководството на ПСР бяха извършени три референдума за конституционни промени през 2007, 2010 и 2017 година, които проправиха пътя за днешния президентски режим.

Реформа, обвързвана с носенето на ислямски забрадки

Ердоган съобщи, че ръководещата ПСР ще внесе в Народното събрание конституционна корекция по отношение на правото на носене на кърпа. ПСР предложи неотдавна промяната, с която правото на дамите да носят ислямски забрадки да бъде одобрено на конституционно равнище. Всъщност ръководещата партия анулира възбраната за носене на забрадки за студентките в университетите още през 2010 година, а за държавните чиновници през 2013 година

" Подготвили сме предложение за конституционна корекция, която да подсигурява правата на обучение и претовареност на всички наши девойки и сестри, които носят и не носят забрадки, както и да отбрани фамилната ни институция от опасността на извратени придвижвания ", съобщи Ердоган на 28 октомври. Броени дни по-късно - на 2 ноември ръководещата групировка показа в Меджлиса промяната, която в началото бе препоръчана от опозиционната Народнорепубликанска партия на фона на напъните за приемане на по-голяма поддръжка на гласоподаватели по отношение на идните през юни 2023 година избори. Ердоган акцентира още в спортната зала в Анкара, че въпросната конституционна корекция ще включва и отбрана на фамилията, което съставлява " съюз сред мъжа и дамата ". Президентът посочи, че концепцията за фамилията е незаменима, тъй като " мощната нация идва от мощното семейство ". Той жигосах представителите и поддръжниците на ЛГБТ-общността.

Канал " Истанбул "

Турският президент съобщи, че възнамерява в най-скоро време да стартира и работата по построяването на Канал " Истанбул ", " който ще разреши да проливът Босфор да бъде предпазен от заканите за околната среда ". Проектът опция на Босфора е измежду така наречен „ луди планове “ на Ердоган. Канал " Истанбул " се обрисува като един от водещите капиталови планове за последните години, измежду които са летище " Истанбул ", Северната мраморноморска автомагистрала, жп линии, пристанища, логистични центрове. Правителството декларира, че тези вложения ще имат огромен принос за турската стопанска система, като по този метод ще се усили въздействието на Турция в интернационалната търговия и ще има големи изгоди за екологията и за сигурността.

Президентът приказва по редица други въпроси, в това число за доставките на газ. Той изрази вяра, че доставките на съветски природен газ за Европа ще може да бъдат осъществени посредством газопровода " Турски поток ". Ердоган съобщи още, че е почнала подготовката за изпращане на първия турски космонавт до Международната галактическа станция (МКС) през 2023 година През 2021 година президентът на Турция разгласи началото на национална галактическа стратегия, която включва образование на астронавти и изпращане на лична ракета до Луната. Той ще коства към 6 милиарда $.

Ердоган приказва на 28 октомври и за антитерористичните интервенции, осъществени от Турция, като посочи, че са били " осуетени опитите за основаване на терористичен кулоар по южната ѝ граница " с интервенциите " Ефратски щит ", " Маслинова клонка ", " Извор на мира " и други Осигурихме доброволното завръщане на към 530 000 души в безвредните зони, които създадохме в Сирия, добави Ердоган. Понастоящем над 3,7 млн. сирийци живеят в Турция, което я трансформира в страната, приемаща най-вече бежанци в света.

На края на представянето на визията " Векът на Турция " Ердоган и неговите извънредно десни националистически съдружници - водачът на Партията на националистическото придвижване (ПНД) Девлет Бахчели и ръководителят на Партия " Велик съюз " Мустафа Дестиджи, излязоха дружно на сцената и поздравиха публиката. Същевременно бе обявено, че на публиката не е било разрешено да напуща залата преди президентът Ердоган да приключи речта си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР