Турската лира е загубила една четвърт от стойността си спрямо

...
Турската лира е загубила една четвърт от стойността си спрямо
Коментари Харесай

Какви са вариантите пред Турската централна банка след срива на лирата

Турската лира е изгубила една четвърт от цената си по отношение на $ от началото на 2018 година, като президентът Ердоган не разяснява обстановката от седмица

Още по тематиката
Турската лира поевтиня с близо 3%, до момента в който страната договаря със Съединени американски щати

Тя доближи рекордно ниско равнище в историята си от 5.43 лири за $
9 авг 2018
Съединени американски щати заплашват да преразгледат безмитния импорт на турски артикули

Лирата се срина до ново най-ниско равнище по отношение на $
7 авг 2018
Съединени американски щати постановиха наказания на двама турски министри поради задържането на американски свещеник

Вашингтон спря предаването на самолетите F-35, до момента в който не получи доказателства, че поръчаната от Турция съветска зенитна система С-400 няма да заплаши НАТО
2 авг 2018
Турция подвига цените на газа и тока поради високата инфлация
1 авг 2018
Обезценяването на лирата вещае беди за турския корпоративен бранш

Икономиката е изправена пред редица несъответствия
30 юли 2018 Турската лира продължава да се срутва поради упоритостите на президента Реджеп Тайип Ердоган да ускори контрола върху централната банка в страната, както и поради влошените връзки със Съединени американски щати. В петък сутринта валутата се срина с 13.5% до над 6 лири за $. Турската лира загуби към този момент над 35% от цената си по отношение на $ от началото на 2018 година Прогнозите демонстрират, че спадът ще продължи с бързи темпове поради паричната политика на Анкара. Кризата отключи съществени терзания по отношение на въздействието върху банките, заплащането на корпоративния дълг и цените на съществени потребителски артикули.

Сега централната банка в Турция има няколко варианти пред себе си. Ето и някои от евентуалните разновидности, показани от Reuters:

1. Обещания и изказвания

Най-лесният вид, който би имал и минимален резултат, е шефът на Турската централна банка Мурат Четинкая или министърът на финансите Берат Албайрак да се опитaт да успокоят пазарите с обществени изказвания.

Тази тактичност е употребена постоянно от водещи политици при сложни обстановки, само че анализаторите считат, че сходен ход би имал временен позитивен резултат в най-хубавия случай.

" Ситуацията изисква доста повече от обещания ", разяснява анализаторът Уилям Джаксън от Capital Economics.

2. Да се резервира самообладание

Правителството в Анкара би трябвало да удържи до идващото заседание на Турската централна банка за паричната политика, което ще се организира на 13 септември. Но в случай че напрежението продължи да се ускорява, лирата ще продължи да губи от цената си, а вложителите ще гледат с съмнение към централната банка.

През последните дни Ердоган и зетят му Албайрак резервират безмълвие по тематиката и заобикалят изказвания. Това е противоположно на нормалното държание на Ердоган при спад на цената на лирата. Турският президент, който е определял лихвите като " бащата и майката на всяко зло ", е изразявал позиция, че обмяната на лирата е опит на Запада да подчини Турция.

3. Отслабване на контрола

Всички банки в Турция са задължени да част от запасите им да са в лири и други валути. Централната банка може да отслаби контрола, което би възстановило волатилността на лирата, като убеди пазара, че има задоволително ликвидност.

Турската централна банка предприе сериозен ход в края на май, когато обезпечи ликвидност на стойност 10 милиарда $. Въпреки това финансовата институция беше принудена да повиши лихвите.

" Лирата страда, до момента в който пазарите остават с усещането, че централната банка изпитва проблеми, покачвайки лихвите ", написа турският икономист Махви Егилмез в профила си в Twitter. Според него обстановката би била по-добра, в случай че не бяха променяли рекомендациите за запаса.

4. Силно обръщение

Това е най-хубавият сюжет за вложителите. Централната банка би могла да повиши лихвите, като след това разгласи, че работи без значение и задачата ѝ е да държи равнището на лихвите високо, с цел да се оправи с инфлацията.

Джаксън твърди, че вложителите се надяват на лихви от над 20%, защото все още инфлацията е 16%. Според него моментният растеж на лихвите не е толкоз важен, а е значимо той да бъде дългогодишен.

Ръководството на финансовата институция разгласи преди дни, че ще следва строга парична политика, като няма да се поколебае да стяга контрола при нужда. В последния си доклад Турската централна банка алармира, че въздействието на обезценяването на лирата върху инфлацията основава предпоставки за въвеждането на твърда парична политика в по-дълъг интервал.

5. Продажба на долари

Това е най-слабо евентуалната алтернатива пред централната банка поради ниските ѝ валутни запаси – институцията има към 21 милиарда $, които може да употребява за пазаруване на лири. Бордът на финансовата институция твърди, че директната интервенция към този момент не е подобаващ вид в централното банкиране. Като всяка друга централна банка тя се стреми да не понижава чистите си запаси.

6. Капиталов надзор

Политиците и централната банка постоянно повтарят, че този вид не се разисква. Капиталовият надзор ще подкопае доверието на вложителите в Турция, която преди време беше считана за един от бързо разрастващите се пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР