Цял ден изкара на реката. Седеше на любимото си тръбно

...
Цял ден изкара на реката. Седеше на любимото си тръбно
Коментари Харесай

Сънят на депутата Българчо

Цял ден изкара на реката. Седеше на обичаното си тръбно столче, мяташе въдицата и се наслаждаваше на тишината. Пък и уловът беше добър. Беше към този момент късен следобяд. Прибра такъмите и си потегли към къщи. Вечерта беше приятна, вечерята вкусна, виното превъходно. Погледаха с Мимето телевизия и взеха решение да си легнат. На другия ден щяха да вървят с Телчо на разходка до Боянския водопад. Облече си пижамата, сподели на жена си лека нощ, загаси нощната лампа и нетърпеливо се втурна в чудния свят на сънищата.

„ Денят беше топъл и безоблачен. Със съседа Телчо отиваха до фермерския пазар пред Министерството на земеделието., само че по пътя се отбиха в Агенция Пътна Инфраструктура. Като инженер геолог, Телчо постоянно даваше в АПИ всякакви писмени мнения. Влязоха в постройката и Телчо му сподели: „ Изчакай ме на шефския етаж, там има диванче, на което можеш да седнеш, аз няма да се бавя доста. “ Българчо по този начин и направи. Видя диванчето, малко поопърпано, само че другояче чистичко. Поизтупа го с една ръка и седна. Тъкмо се чудеше над какво да поумува и асансьорът спря на етажа, вратата се отвори и оттова излезе..... тематиката за размисъл – Енчо Хрисев. Енчо беше заместител ръководител на Народното събрание от квотата на ръководещите. Каква външност имаше този човек. Беше мощно елегантно облечен – мрачен костюм от три елементи, бяла риза, триъгълен възел на вратовръзката, панталонът изгладен, в случай че го пипнеш ще се порежеш, а обувките лъснати до искра, муха кацне ли от горната страна, несъмнено ще се разчекне. Стилно подстриган, косата от горната страна малко поизбягала, но това несъмнено беше от фуражката, нали е някогашен боен. В ръка държеше царско синя директория. Застана пред кабинета на краткотрайно ръководещия Цончо Андреев, почука на вратата и зачака. Щом отвориха вратата незабавно го поканиха да влезе. Българчо не доумяваше що щеше Енчо тук в АПИ. Той на практика беше вторият човек в най – висшата институция на страната и като подобен можеше публично да предложения или привика в служебния си кабинет в Народното събрание съвсем всеки, та какво оставаше за Цончо Андреев. Дали пък не е поради някаква спекулация или посредничество и не желае да е пред погледа на обществото? Тази нахална мисъл, Българчо на часа прогони от мозъка си. Накрая му светна лампата. Енчо Хрисев е почитан народен представител и непретенциозен човек. Той работи на ползу рода и не се свени да върви измежду по-нисшестоящите от него хора. Българчо благородно му завидя. Отново прелестно го полази мисълта за депутатството и твърдо реши още през днешния ден да беседва за това с жена си. Не след дълго Телчо се появи, удовлетворен от свършената си работа. Отидоха до пазара, купиха туй-онуй и се пребраха.Скоро се прибра и Мимето и Българчо показа с нея концепцията си.„ От по кое време очаквам да чуя гова, бе човек. С твоите качества ти си роден за това. Депутатството е твоето занятие. Още на следващия ден отиваме при кака Сийка “.

Мимето и кака Сийка се познаваха от деца. Техните баби преди време са си простирали прането на едно въже и около това са били в доста близки връзки. Тези връзки сполучливо са ги трансферирали и на внучките си. Кака Сийка беше по стара от Мимето, само че това не пречеше на тяхното другарство. Тя беше началник на локалния клуб на ръководещата партия. Отказваше по – високи постове в партията, само че беше доста уважавана в Изпълнителната комисия и несъмнено и се слушаше думата. По времето на соца е била партиен секретар в предприятието, в което е работела. Затова нейния опит в партийното строителство беше високо оценен от новата и партия, още повече, че там тя срещна доста някогашни партийни сътрудници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР