България няма да успее да изпълни инфлационния критерий за влизане

...
България няма да успее да изпълни инфлационния критерий за влизане
Коментари Харесай

Радев: Ще пропуснем ползи за милиарди, ако и през 2025-а не въведем еврото!

" България няма да успее да извърши инфлационния аршин за влизане в еврозоната до юни, което значи, че публично няма да успеем да въведем еврото от 1 януари ", съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Той взе участие в интернационалната конференция за еврозоната, проведена от Асоциацията на банките в България, Българска CFA асоциация и Асоциацията на почетните консули в България.

На нея бяха разисквани политическите, икономическите, стратегическите и финансовите аспекти от бъдещото ни приемане в еврозоната.

В нея взеха присъединяване още служебният министър на стопанската система Петко Николов, някогашният вицепремиер Николай Василев, ръководителят на Асоциацията на банките в България и основен изпълнителен шеф на “Пощенска банка ” Петя Димитрова, някогашният канцлер на Австрия Волфганг Шусел, както и европейски експремиери и министри на финансите.

Според данните на Българска народна банка инфлацията евентуално ще остане по-висока от изискваната за приемане на еврото. Забавянето на цялостната интеграция на страната в еврозоната има цена и тя непрестанно се усилва, като мащабът на загубите в пропуснати изгоди се мери в милиарди, уточни гуверньорът на Българска народна банка.

Според него съществени аргументи за забавянето са политическата неустойчивост и незадоволителното предпочитание на изпълнителната власт да завърши процеса.

Радев съобщи, че България би трябвало допустимо най-скоро да се причисли към еврозоната и изрече оптимизъм, че това може да се случи следващата година, само че няма да е на 1 януари.

До края на 2024-а банковата система ще е подготвена за еврото, само че не и държавната администрация и локалната власт. Те би трябвало да изпълнят механически условията и да се реализира фискална консолидация, както и бързо за се одобри Законът за въвеждане на еврото.

Има и редица осведомителни и счетоводни системи, които са под контрола на изпълнителната власт и общините, които би трябвало да се приспособяват за работа в еврозоната.

Радев очерта четири групи от условия в компетенцията на изпълнителната власт за еврото - небанковия финансов бранш, несъстоятелността, държавните предприятия и ограниченията против изпирането на пари.

Приключен е процесът по подготовка на българските евромонети и се минава към тестово отрязване на 8 милиона броя. Общото количество банкноти и монети, които са нужни, тежи 12 300 тона.

Подготвя се и акция за попречване на злоупотреби, която ще се споделя “Честен търговец ”, съобщи икономическият министър Петко Николов.

Комисията за отбрана на потребителите ще предизвиква правилния бизнес с подобен стикер върху обектите.

Сред изгодите за България от еврото Николов уточни повишението на кредитния рейтинг и опцията за финансиране с по-ниски лихви. Единната валута ще понижи и преводите и разноските за бизнеса, което ще подкрепи износа, ще има позитивен резултат върху задграничните вложения, както и съпоставимост на цените и заплатите с европейските, сподели министърът.

Той даде обещание ограничения за отбрана на потребителите, като условия за вярно преизчисляване на цените в евро, двойното им обозначаване за 12 месеца след датата на въвеждане на европейската валута.

Най-готови за влизането в еврозоната от 1 януари следващата година са банките, съобщи ръководителят на Асоциацията на банките в България и основен изпълнителен шеф на Пощенска банка Петя Димитрова. В процеса на присъединението огромната тежест идвала точно при банките - съгласно калкулации те ще похарчат над 300 млн. лв..

Бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел акцентира, че е значимо хората да бъдат добре осведомени за преимуществата на еврото. Опитът на Австрия показвал, че била нужна подготовка от една година, с цел да се стигне до доверие в обществото.

Бившият министър председател на Малта Джоузеф Мускат също акцентира значимостта на необятна осведомителна акция. По думите му се подценявало равнището на непоклатимост, което еврото можело да донесе на една по-малка страна.

Експремиерът на Румъния Адриан Нъстасе сподели, че еврозоната е фантазия от години за страната му, само че тя се е отдалечила. Преди 20 година Румъния не е покривала един аршин, а в този момент са станали три. Според него страната ни е по-напреднала в процеса на приемане на еврото с помощта на валутния ръб.

Бившият гръцки финансов министър Джордж Заняс акцентира като най-голяма изгода това, че еврозоната има най-хубавите правила за ръководство.

Международният конгрес събра в една зала десетки европейски някогашни министър председатели, финансови министри и
водещи наши политици.

Кипърският му сътрудник Михалис Сарис добави, че би трябвало да гледаме в дълготраен проект дали са обезпечени експерти, които да подтикват растежа, дали младежите са задоволително добре осведомени.

Според някогашния вицепремиер Николай Василев България има късмет да бъде призната в еврозоната от 1 януари 2025 година Но за това трябвало политическа воля и да бъдем извадени от сивия лист за пране на пари на световния контролен орган Financial Action Task Force.

Нямам подозрения, че България ще стане част от Шенген и по суша до края на годината. Кайно време е да станете пълновръстен член на Европейски Съюз – това включва Шенгенското пространство и еврозоната. Това споделя пред Euronews Bulgaria някогашният министър председател на Австрия Волфганг Шусел. Преди години той работи интензивно за приемането на България и Румъния в Европейски Съюз.

Шусел показва, че когато осъществим критериите за еврозоната, страната ни бързо ще вкара единната валута, само че в обществото би трябвало да се търси консенсус в обществените сътрудници, бизнеса и политиците.

Бившият канцлер напомня, че в Австрия е бил признат закон, който да контролира спекулациите, с цел да няма подозрения у хората в преходния интервал сред двете валути.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР