Мащабът на купуване на гласове през последните години е много

...
Мащабът на купуване на гласове през последните години е много
Коментари Харесай

Филип Гунев : Почти няма политически партии, които да не търгуват с вот

" Мащабът на пазаруване на гласове през последните години е доста всеобщ, следи се гласуването в рисковите секции, където се знае, че се продават гласове. В тези рискови секции виждаме, че под някаква форма се управляват гласовете - дали посредством пазаруване, дали посредством всякакви мотивации, схемите са безпределно доста. Разследването е доста мъчно и би трябвало да се направи в къс интервал. Самата търговия е почнала в последните седмици ", заяви бившият зам.-министър на вътрешното ведомство Филип Гунев в студиото на Денят ON AIR.

Според него вниманието е фокусирано върху проведената престъпност, която предлага гласове на политиците.

" Сигнали могат да се пускат и подправени. Ако се пусне едно същинско следствие да се види дали в действителност се купуват гласове, даденият министър незабавно ще бъде упрекнат. Разследването в действителност би трябвало да е политическо. Това, което всички министри се пробват да вършат, е да се концентрират върху проведената престъпност, която под някаква форма предлага гласове на политиците. Това са нормално лихвари, други хора, които управляват група от хора и го оферират на разнообразни политици ", допълни Гунев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Изисква се голям запас за следствие на ниските равнища на престъпност, поради което в Европа проверяват единствено междинни и високи равнища, на мнение е някогашният зам.-министър.

" Ниските равнища лишават прекалено много запас и полицията не може да се оправи. При купуването на гласове приказваме за близо 1000 рискови секции, където се управляват към 200 000 гласа, което изисква голям запас, а не да чакаме сигнали. Ако чакаме сигнали да проверяваме наркопазара, ще получаваме сигнали единствено от това, което сме видели. Почти няма политически партии, които да не търгуват с гласове ", разяснява гостът.

Гунев смята, че системата на Министерство на вътрешните работи е политически следена.

" Много мъчно се събират доказателства. Проблемът е и систематичен. Цялата система на Министерство на вътрешните работи е доста непосредствено политически следена. Поради опцията министърът да работи като основен секретар. Самият той е подложен под напън и от политици. Ако министърът беше на позиция, където полицията има по-независима роля, тогава той доста мъчно ще оказва политически напън ", добави някогашният зам.-вътрешен министър.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР