Централните банки отново повдигнаха темата за регулираните на пазара с

...
Коментари Харесай

Централните банки увеличават натиска върху криптовалутите

Централните банки още веднъж повдигнаха тематиката за контролираните на пазара с криптовалути единствено седмици откакто световният банков регулатор - Базелският комитет, прикани за по-строги правила за търговия с цифрови активи.

Банката за интернационалните разплащания (BIS - интернационална банка за централни банки) твърди в отчет, че биткойнът има малко функционалности, отхвърли цифровите валути като " придатък " към актуалната парична система и предизвести, че частните нововъведения в бранша на заплащанията са в конфликт с публичното богатство. Това е най-ясният сигнал от централните банки, че те не са подготвени да се откажат от основната си роля в световната финансова система, написа Financial Times.

Становището идва единствено няколко дни откакто Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, отговарящ за създаването на цифрово евро, сподели пред английското издание, че една от главните цели на плана е битката с разпространяването на цифрови монети, основани от други страни и компании.

В своя отчет BIS споделя: " Централните банки стоят в центъра на бързата промяна на финансовия бранш и платежната система. Иновации като криптовалути, стейбъл койни (обезпечени с фиатни валути) и екосистеми на огромните технологии са склонни да работят против детайла на публичното богатство, който стои в основата на платежната система. "

В контрастност с това BIS утвърди развиването на цифрови валути, подкрепени от централните банки, като съобщи, че те могат да бъдат инструмент за понижаване на високите разноски за заплащания.

" Дигитални валути на централната банка оферират в дигитален тип неповторимите преимущества на парите на централната банка: окончателност на сетълмента, ликвидност и честност. Те са усъвършенствано показване на парите за цифровата стопанска система [и би трябвало да бъдат], проектирани с оглед публичния интерес ", се споделя в отчета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР