Централната избирателна комисия е отказала искането на ”Демократична България” за

...
Централната избирателна комисия е отказала искането на ”Демократична България” за
Коментари Харесай

ЦИК отказва независима проверка на машините за гласуване

Централната изборна комисия е отказала настояването на ”Демократична България” за самостоятелен одит на машините за гласоподаване с претекста, че държавните институции, които ще правят инспекцията, са самостоятелни.
Удостоверяването за сходството на машините с условията на Изборния кодекс и с техническата спецификация е предоставено на Държавната организация " Електронно ръководство " към Министерския съвет, на Българския институт по метрология и на Българския институт по стандартизация.

" Трите институции са органи, самостоятелни както от лицата, които дават обекта, чието сходство се преценя, по този начин и от потребителите, заинтригувани от този обект (политически партии, обединения, неправителствени организации с ползи в изборния развой и избиратели) ", аргументира ЦИК отхвърли си да назначи самостоятелен одит.

" Целта на дейностите по оценяване на сходството са отбягване на спор на ползи и гарантиране на безпристрастността при оценяването на сходството. Искането на Обединение " Демократична България " работата на ДАЕУ, БИМ и БИС да бъде допълнена от представители на партиите и обединенията, участващи в изборите, ще наруши правилото на безпристрастност и ще сътвори спор на ползи при оценяването на сходството. Поради изложените нагоре съображения не можем да удовлетворим Вашето искане за осъществяване на самостоятелен одит на машините ", показали от ЦИК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР