Централната банка на Турция повиши вчера основния си лихвен процент

...
Централната банка на Турция повиши вчера основния си лихвен процент
Коментари Харесай

„Ужасно решение“: Турската централна банка не предприе очакваното затягане

Централната банка на Турция увеличи през вчерашния ден главния си лихвен % с 250 базисни пункта до 17,5%, което е под прогнозите на анализаторите от 500 базисни пункта, които трябваше да поддържат по-силно задачата на банкерите да се оправят с двуцифрената инфлация в страната.   „ Монетарното стягане ще бъде в допълнение засилено толкоз, колкото е належащо, навреме и последователно, до момента в който се реализира доста усъвършенстване на вероятностите за инфлация “, се споделя в изказване на банката след решението за лихвения %, представено от CNBC.   Турската лира падна с към половин процентен пункт по отношение на $ след новината. По-рано тази седмица лирата доближи ново рекордно ниско равнище от 26,9 по отношение на $ поради опасенията на пазара, че идното нарастване на лихвите ще бъде по-малко от предстоящото. Тази година валутата е изгубила 30% от цената си по отношение на $.

През юни Турция подвигна главния си лихвен % за първи път от повече от две години, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи екип, който даде поръчка да приложи обичайната икономическа политика, с цел да обърне картината на инфлацията.   Турция устойчиво намали главния си лихвен % от 19% в края на 2021 година до 8,5% през предишния март, до момента в който инфлацията набъбна, надхвърляйки 80% в края на 2022 година и намалявайки до малко под 40% през юни тази година. В изказването си от четвъртък централната банка повтори задачата си да понижи инфлацията до 5% в средносрочен проект - доста икономисти считат това за нереалистично при този ритъм.   Според обичайна икономическа доктрина лихвените проценти би трябвало да бъдат нараснали, с цел да се охлади инфлацията, само че вместо това Ердоган – самопровъзгласил се за " зложелател " на лихвените проценти, чието повишение назовава " майката на всяко зло " - поддържа тактика за намаление на лихвените проценти.

„ Ужасно решение “   Анализаторите реагираха отрицателно на новината за по-ниското от предстоящото покачване на лихвените проценти, показва CNBC.   „ Ужасно решение и съгласно мен неточност “, разяснява Тимъти Аш, пълководец за нововъзникващи пазари в BlueBay Asset Management, съгласно който стягането от страна на централната банка на Турция е незадоволително.    По думите му акцентът на банката върху последователното стягане, вместо да предприеме по-агресивен ход, придава меродавност на прогнозите на някои анализатори, че финансовият министър Мехмет Шимшек и шефът на централната банка Хафизе Гайе Еркан не са склонни да вкарат по-големи и по-драстични покачвания, с цел да не навредят на публичното въодушевление и поддръжката за Ердоган.

Въпреки че този ход „ бележи втората стъпка в отдалечаването от ултра-разхлабена парична политика “, нарастването на лихвения % от 650 базисни пункта през юни разочарова пазарите, които „ се надяваха на шокова терапия след смяната в икономическия екип на Ердоган “, прибавя Бартош Савицки, пазарен анализатор в Conotoxia Fintech.   „ По сходен метод последното решение е под множеството пазарни прогнози. В резултат на това доминират подозренията дали последователното стягане е задоволително, с цел да възвърне ценовата непоклатимост след години на следване на неортодоксални политики “, прибавя Савицки, представен от CNBC.   Въпреки скока на курса на $ към лирата след преизбирането на Ердоган през май, наподобява, че „ централната банка не е обезпокоена от последното намаляване на лирата “, споделя още анализаторът.    Данните на банката демонстрират усъвършенстване на валутните запаси и платежния баланс. Скорошните търговски и капиталови съглашения със страни от Персийския залив като Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия също ще подтикват елементи от турската стопанска система. Все отново те не подсигуряват макроикономическа непоклатимост, в случай че не се направи задоволително за стягането на паричната политика и спасяването на лирата, споделят наблюдаващи.   „ Ако стягането на паричната политика продължи да понижава, лирата евентуално ще заплати цената “, споделя Лиам Пийч, старши икономист за нововъзникващите пазари в основаната в Лондон Capital Economics, съгласно който предстоят още по-големи спадове за лирата по отношение на $. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР