Правила за прилагане на Програма Моят град, моят квартал, моята

...
Правила за прилагане на Програма Моят град, моят квартал, моята
Коментари Харесай

Бургас с нови правила за благоустрояване: Какво трябва да знаят гражданите?

Правила за използване на Програма „ Моят град, моят квартал, моята улица “ за облагородяване и благоустрояване на публични пространства в кварталите и съставните селища на община Бургас ще бъдат гласувани на идната сесия на Общински съвет в края на месец юни. 

Чрез докладната бележка се цели да се разшири обсега на програмата , като се дефинират участниците, изискванията за допустимост, реда за подаване на оферти, допустимите действия и метода на разпределение на средствата.

Община Бургас дава отговор за техническото осъществяване и финансово администриране на програмата , в това число осъществяване на осведомителни акции, приемане и разглеждане на заявки, избор на реализатори и издаване на нужните документи и позволения .

Една от главните промени е разширението на кръга на участниците. С новите правила в процеса на подаване на оферти за облагородяване могат да вземат участие освен физически лица, само че и юридически лица, които не са търговци. Това основава благоприятни условия за по-широко присъединяване и ангажираност на общността.

Новите правила акцентират значимостта на прозрачността и успеваемостта при разпределянето на средствата. Въвеждат се по-строги процедури за отчетност и мониторинг, които подсигуряват, че средствата се употребяват оправдано и с оптимален резултат за общността.

Една от основните нововъведения е използването на конкурентен принцип при разпределянето на средствата . Предимство ще имат по-активните поданици и организации, които подават оферти за облагородяване. Това предизвиква дейното присъединяване на жителите и подтиква основаването на качествени планове.

Правилата ясно разказват процеса за подаване на заявки , оценка на допустимостта и процедурите при съществуване на повече от едно предложение за едно и също публично пространство. Това включва допитвания измежду жителите и опция за чоп при еднакъв брой гласове. Тези ограничения би трябвало да подсигуряват правдивост и обективност при избора на планове.

Въвеждат се строги условия към предложенията . Те би трябвало да не опонират на настоящия Подробен организационен проект и да се подават от лица с непрекъснат и сегашен адрес в съответния квартал или обитаемо място. Това обезпечава, че предложенията са съобразени с дълготрайните проекти за развиване на региона и че те отразяват потребностите и желанията на локалните поданици.

Процедурите за допитване до жителите при положение на конкуриращи се оферти са изобретение, което обезпечава по-демократичен избор на плановете. Жителите могат да гласоподават за желаните от тях планове , като този, който събере най-вече поддръжка, се осъществя. В случай на еднакъв брой гласове, изборът се прави посредством чоп.

Новите правила плануват разпределянето на средствата поетапно до привършване на ресурса. Първо се финансира по едно предложение за всяко обитаемо място, а второ предложение – при съществуване на финансов запас. Това подсигурява, че средствата се употребяват отмерено и заслужено , като се обезпечава баланс сред другите обитаеми места.

Колко родители на пушещи възпитаници в област Бургас бяха санкционирани през тази образователна година?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР