Централната банка на Австрия прогнозира спад на брутния вътрешен продукт

...
Централната банка на Австрия прогнозира спад на брутния вътрешен продукт
Коментари Харесай

Австрийската икономика ще се свие с 8% тази година

Централната банка на Австрия предвижда спад на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната с 8%, оповестява Ройтерс, цитирайки шефа на австрийската централна банка Роберт Холцман. А повода е, че рестриктивните мерки поради епидемията от коноравируса не престават по-дълго от предвижданото. Това ще се случи, в случай че има 13 седмици ограничавания и 10 седмици интервал на разхлабване на ограниченията.

Предишната прогноза от преди месец беше за стесняване с 3.2%, само че при "умерен " сюжет на развиване на рецесията с COVID-19. Всяка седмица на ограничавания лишава от Брутният вътрешен продукт по над 2 милиарда $.
Централната банка е нараснала размера на икономическия спад, макар че австрийското държавно управление, отпред с премиера Себастиан Курц, да споделя, че е измежду най-бързо реагиралите на коровавируса в Европа. То вкара ограничаващи ограничения преди седем седмици и е едно от първите, които започнаха на ги разхлабват на 14 април.
Припомняме, че австрийското съдружно държавно управление на Австрийската национална партия и "Зелените " разгласи избавителен финансов пакет на стойност 38 милиарда евро, парите от който ще се употребяват в поддръжка на стопанската система на страната и фирмите и за ограничение на растежа на безработицата.

Това несъмнено ще има отзив и в България. Австрия е един от обичайните и значими наши търговски и стопански сътрудници. От 2011 година насам двете страни обичайно си обменят артикули за по над един милиард евро. Само за деветте месеца на предходната година компаниите от Австрия и България са изтъргували произведения за 1.04 милиарда евро.

Освен това за интервала 1996-2018 година директните задгранични вложения на Австрия в България възлизат на повече от 4 милиарда евро , с което се подрежда на второ място по мярка на ПЧИ у нас.

Австрийските компании са измежду водещите в класацията на 100-те най-големи задгранични вложители в България. Техните инвестиции са съсредоточени в съвсем всички браншове: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката индустрии. Близо 10% от най-големите задгранични вложители в България са австрийски компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР