Централна Европа достига лимита за настаняване на бежанците от Украйна,

...
Централна Европа достига лимита за настаняване на бежанците от Украйна,
Коментари Харесай

Централна Европа вече се задъхва под напора на бежанската вълна

Централна Европа доближава лимита за настаняване на бежанците от Украйна, които към този момент наброяват близо 3,5 млн души. Засега те са настанени в в лагери или във краткотрайни квартири, в приспособени приюти в спортни зали, учебни заведения, даже в кметствата на някои обитаеми места.

Повечето от украинците са влезнали в Централна Европа през граничните пунктове в Полша, Словакия, Румъния и Унгария, сочат данните на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. Това обаче оказва голям напън върху страните от Европейския съюз, които в този момент се пробват да ги приютят по човечен метод.

Чехия има намерение да удължи изключителното състояние в страната, с цел да се оправи с напора от бежанци от Украйна, сподели вътрешният министър Вит Ракушан. Властите се пробват да пренасочат новопристигналите в градове отвън столицата Прага, с цел да облекчат натиска върху града. 

„ На ръба на потенциала сме, където можем да осигурим удобни условия за живот “, сподели Ракушан в тв спор. „ Да живееш във фитнес зали, да спиш в спални чували или на къмпинг не е добре за живота на тези хора “, сподели още Ракушан.

Чешкият парламент утвърди 3 закона, които улесняват достъпа на украинските бежанци до работа, здравни услуги и разрешават на учебните заведения да одобряват повече деца в клас, с цел да приобщят украинските деца допустимо най-бързо. 

В Полша, чиято украинска общественост е най-голямата в района с към 1,5 млн души, бежанците чакаха 3 дни на опашка пред Националния стадион, краткотрайно трансфорат в административен офис, който регистрира новопристигналите. Над 2 млн украинци са минали в Полша след началото на съветската военна инвазия. Властите във Варшава настояват, че това е нараснало популацията на столицата от 1,8 млн с нови 17%.

„ Не знаем какъв брой още бежанци ще дойдат. Започваме създаване на градове за бежанци ".

 

Това сподели представителят на общинския съвет на Варшава Моника Беут-Лутик.

Паниката в този момент започва 

На пропускателния пункт Медика - най-натоварения в Полша по продължение на към 500-километровата граница с Украйна, се приготвят за прилив на бежанци, в случай че бъдат отворени филантропични коридори за цивилни украинци от обсадените региони. Говорител на Международната организация по миграция сподели, че хиляди хора са прекосявали всекидневно единствено през Граничен контролно-пропусквателен пункт Медика.

Тъй като мъжете от 18 до 60 година подлежат на готовност в армията, най-вече дами и деца бягат в страни от Европейски Съюз. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР