Центърът за психическо здраве и за рехабилитация на ветераните в

...
Центърът за психическо здраве и за рехабилитация на ветераните в
Коментари Харесай

Невидимите рани на украинските войници

Центърът за психическо здраве и за рехабилитация на ветераните в покрайнините на Киев се назовава " Горска поляна ". Негови пациенти са както военни, по този начин и цивилни. 

" Не желая да засегна класическата психиатрия, само че пациентите ни предпочитат нас ", споделя директорката на центъра Ксения Возницина. " За хората с душевен разстройства е важно чувството на сигурност и доверие. За задачата преустроихме здравното заведение напълно ", прибавя тя.

По руско време " Горска поляна "  е обслужвала партийния хайлайф, по-късно там се лекували ветераните от войната в Афганистан и членовете на техните фамилии. От 2014 година насам в клиниката почнали да оказват помощ и на участниците в руско-украинската война, а през 2019-а я трансформирали в Център за психологично здраве и за рехабилитация на участниците във войната. Местата в него са над 200.

Пътят на пациентите до " Горска поляна "

" Военните, които имат потребност от лекуване, стигат до нас по два метода - или с направление от някоя военна болница след контузия, или по преценка на командира или на лекаря на военната част ", изяснява пред Дъждовни води Ксения Возницина.

В центъра се лекуват към 200 души, свободни места нямаСнимка: Hanna Sokolova/DW

Тя показва, че пациентите всекидневно имат разстройства в съня, усещат виновност, че са оживели, държанието им е депресивно и ги спохождат мисли за самоубийство. Военните постоянно имат и травми - сътресение на мозъка, породено от гърмеж. " Това пострадване също е невидимо, а то - с изключение на главоболието и световъртежа - придизвиква още психологическо разстройство, раздразнение, настъпателност, меланхолия и други. "

Лечението в центъра единствено стационарно - военните прекарват в него между три седмици и месец. Освен назначените от психиатър лекарства, в клиниката се ползват и психотерапевтични способи - когнитивно-поведенческа, наративно-експанзионна, физио- и арт терапия. Има и занимания с йога, акупунктура и спорт.

Как наподобява лекуването?

В спортната зала пациентите имат разполагаем тренажори, боксови круши и други уреди. Владимир Назарчук е от село, покрай Ивано-Франковск. Вкъщи го чакат жена му и 8-годишният му наследник. " Когато отидох на война, се опитахме да скрием това от него. Но той разбра, че го лъжем и че отивам там, където умират хора ", споделя той пред Дъждовни води.

" Пациентите предпочитат да се лекуват при нас ", споделя директорката на центъра Ксения ВозницинаСнимка: Hanna Sokolova/DW

Назарчук е взел участие в сраженията край Бахмут, нямал забележими рани, само че в един миг неговият пълководец забелязал, че е станал равнодушен и го изпратил в Центъра за психологично здраве. Мъжът се смее, спомняйки си първата реакция: " Че това е лудница. Не допусках, че ситуацията тук е като в детски лагер ", споделя ни той. 

Най-много му оказва помощ арт лечението - концентрира се върху рисуването и изключва за всичко останало. Предписали са му и лекарство за сън, с помощта на което съумява да спи и към този момент не сънува това, което е видял на фронта. Но, както показва Назарчук, нищо не би могло да се получи, в случай че не допуснеш лекарите да работят с теб. " Трябва самият човек да го желае. Вече съм доста по-добре, дори мисля за бъдещето. Но да не забравяме, че войната не е свършила. "

Местата не доближават

През последната година към 4 500 военни са провели рехабилитация в " Горска поляна ", споделя директорката Ксения Возницина. В момента всички места са заети и тъй като не могат да бъдат признати нови пациенти, на тях им се дават помощ и в елементарни психиатрични лечебни заведения. Според Возницина  Украйна се нуждае от най-малко пет такива центорве за психическа рехабилитация на военни като " Горска поляна ". 

Вижте повече тук:

Да гледаш гибелта в очите: в окопите и лечебните заведения на Бахмут

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР