Цените скачат. Страхът - също В момента енергийният сектор в

...
Цените скачат. Страхът - също В момента енергийният сектор в
Коментари Харесай

Третата световна война и новите оръжия - енергетика и информация

Цените скачат. Страхът - също

В момента енергийният бранш в Обединеното кралство е в безпорядък, а цените на природния газ скочиха тройно от началото на годината. Разходите за електрическа енергия порастват. За броени месеци 10 доставчика на дребно оповестиха банкрут и изправиха пред голям проблем близо 2 милиона семейства.

Балансът сред търсенето и предлагането в европейската енергетика ще остане сложен, изключително през зимата, когато върху пазара ще има спомагателен напън. В момента търсенето се възвръща поради плавното преодоляване на пандемията от COVID-19. Предлагането обаче не може да се възвърне с този ритъм.

Цените на природния газ чупят върхове, защото Европа се възвърне след студената зима, а Китай търси различно гориво на фона на дефицита на въглища и неработещите фабрики. Цените на петрола в Съединени американски щати са най-високите от 2014 година насам, а интернационалният бенчмарк е на тригодишен връх, пишат от Financial Times.

Големият проблем - свободният пазар, който не може да обезпечи постоянни цени или сигурни доставки на енергетика. Случващото се в Обединеното кралство е просто подготовка, а рецесията с дефицита на електричество в американския щат Тексас през февруари тази година насочи същото предизвестие.

Англия се оказа уязвима ненапълно поради недобре премисления метод по отношение на прехода към зелена енергетика. Обединеното кралство прегърна концепцията и доби рекордните 43% от електрическата енергия си от възобновими източници. Този дял обаче спадна до 37% тази пролет, защото по-бавната от естественото скорост напразно и по-малкото слънчеви дни удариха производството, макар че търсенето набъбна. Липсваха вложения в инфраструктура, нужна за обезпечаването на подобаващ запас.

През 2017 година енергийната група Centrica разгласи затварянето на най-голямото вместилище за газ във Англия заради опасения за сигурността и нищо не го размени.

Кризата в Тексас се оказа нещо сходно. Вятърните турбини и оборудването за природен газ просто замръзна поради неприятното време. Основният урок е, че всички напудрени заглавия за зелени планове с вятърна и слънчева сила не са задоволителни и има голяма потребност от възстановяване на аварийните мощности и инфраструктурата.

Китай също са в суматоха. Заради дефицита на електрическа енергия в Китай, заводи затварят краткотрайно или работят с понижено време. В доста градове уличното осветяване е спряно. Кризата в най-гъсто обитаемата страна може да има световен резултат. Днешните високи цени на силата може да се окажат краткотрайни, в случай че вятърът задуха и китайското търсене намалее.

На тръни е цяла Европа. Тогава се появи Владимир Путин. Руският президент съобщи, че Европа се е отказала от дълготрайните си контракти за доставка на съветски газ и това е причина за рецесията в бранш енергетика. Президентът Путин акцентира, че недомислените дейности провокират несъответствия и че студената зима е довела до дефицит на газ в европейските складове. Руският държавен глава наподобява подбра прецизен миг и охлади пристрастеностите в полуделия енергиен пазар. Само няколко думите на съветския президент бързо поведоха цената на газа надолу. Изявлението му оказа помощ на немските и английските фючърси да се понижа с над 7%. Според някои точно по-ниските от предстоящите доставки от Русия са съществена причина за рецесията. Москва обаче отхвърли да носи такава отговорност и няма никаква роля.

Това не е първата газова рецесия, пред която се изправя Европа. И в предишното остарелият континент е обръщал взор точно към Кремъл. Повече от 40 евродепутати желаеха от Комисията да проверява съветския " Газпром ", най-големият снабдител на Европейски Съюз, за отхвърли да предложи спомагателни размери за продажба през последните месеци. Енергийният специалист от Центъра за стратегически изследвания Мохамед Шади обаче показва, че плановете, родени от тези планове не са сполучливи. Египет би могъл да е ключ към решението на енергийния ребус.

Според Геологическия топографски институт на Съединените щати (United States Geological Survey) в района има находища от към 270 трилиона кубични метра газ, които към момента не са открити. Би било рационално Европа да насърчи търсенията и изследванията в морските стопански зони на пет страни, където се чака, че се намира главното количество от тези находища - Египет, Ливан, Израел, Кипър и Гърция. По този метод ще се усилят количествата за експорт посредством европейски газопроводи от Кипър или Гърция или на полутечен газ от Египет и Израел.

" Медията е най-могъща на света. Тя има силата да направи почтения отговорен и отговорния почтен. Власт, която управлява съзнанието на масите ", Малкълм Екс - негър американски пълководец, герой срещу расизма

" Медиите съществуват, с цел да запълнят живота ни с изкуствени усещания и подправени стойности ", Маршал Маклуън - канадски медиен теоретик и публицист

Контролът върху информацията е претекст, залягащ в редица антиутопии. Да вземем да вземем за пример Джордж Оруел и неговият разказ “1984”. Едно от главните оръжия на властническите режими е пропагандата и контролът на медиите, а редица проучвания обвързват демокрацията със свободните медии. Всички обаче живеем в ерата на световното село - въведен от Маршал Маклуън. Сиреч - всички сме свързани, всичко е на ръка разстояние, а обществените мрежи и интернет помогнаха на информацията да доближава бързо до нашите уши, очи и схващане. И това направи извънредно лесна операцията на масите.

Възходът на подправените вести

Социалните мрежи в действителност помогнаха извънредно доста за възходът на подправените вести. Интернет разреши всеки да споделя познание и да има достъп до такова - фантазия, която доста бързо се опорочи. Изпълни се със наличие мисълта на Уинстън Чърчил - лъжата е обиколила половината свят, преди истината да има късмет да си обуе гащите. Американско изследване от 2016 година демонстрира, че 62% от възрастното население на Съединени американски щати се осведоми от обществените мрежи. Цифрата може би към този момент е доста по-голяма. Една от аргументите за възхода на антиваксърите по време на пандемията от COVID-19 бе циркулацията на фалишви вести и тайни теории в мрежата.

Пътят към Ада е посипан с положителни планове.

Ако обърнем взор към най-пресните кавги към обществената мрежа Фейсбук ще си дадем сметка за доста неща. Например по какъв начин една платформа, която би трябвало да свързва хората по целия свят, се употребява за гонене на нечисти цели от хора с ползи. Какво се случи да вземем за пример с Cambridge Analytica? Целият скандал бе поради злоупотребата с персонални данни на милиони консуматори по време на предизборната акция в Съединените американски щати. Оказа се, че задачата е политическа реклама.

Става дума за данни на 87 милиона консуматори. Компанията е предоставила данните за президентските акции на Тез Круз и Доналд Тръмп.

Cambridge Analytica бе упрекната и в интервенция при референдума за излизането на Англия от Европейския съюз. Официално следствието уточни, че компанията не е направила обилни нарушавания. Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг забогатя с 3 милиарда $. Беше изслушан пред американския конгрес и Европейския парламент.

Преди няколко дни всичко се повтори още веднъж. В момента проблемите на Фейсбук са поради документи, станали обществено притежание с помощта на някогашна служителка на компанията. Според изказванията против Зукърбърг компанията употребява сензитивно наличие, с цел да прави пари.

37-годишната Франсис Хоугън даде на американското издание “Wall Street Journal” документите, които провокираха следващата лавина от кавги към Зукърбърг. Намесено е не просто психическото здраве на подрастващите или възходът на антиваксърите, а и рейда в Капитолия на 6 януари 2020 година Според разкритията Фейсбук съзнателно е трансформирала механизмите си за справяне с подправените вести директно преди нахлуването.

Заради разкритията Марк Зукърбърг още веднъж застана пред американския Конгрес, където дефинира изказванията като нелогични.

Фейсбук се забърка и в различен скандал преди няколко дни - течът на данни в по този начин наречената “тъмна мрежа”. Става дума за търговия с информацията на 1.5 милиарда консуматори на обществената мрежа, които са били предоставени във хакерски конгрес и на процедура разрешава на киберпрестъпниците и безскрупулните рекламодатели да си избират цели. Включени са имейли и даже телефонни номера.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР