Цените на въглеродните квотите се сриват с 25% Причините могат

...
Цените на въглеродните квотите се сриват с 25% Причините могат
Коментари Харесай

Цените на CO2 квотите и природния газ се понижават, но трендът ще се промени

Цените на въглеродните квотите се срутват с 25% Причините могат да се търсят в ниската индустриална интензивност Драстична смяна ни чака, която несъмнено ще обхване и пазара на газ
В последните седмици, изненадващо за мнозина, цената на въглеродните квоти в Европейски Съюз (EU ETS) се намалява доста. Индексът на главния механизъм за надзор на изпуснатите CO2 излъчвания e на най-ниските си равнища за тази година и ще посрещне зимния сезон с цени към 75 евро/тон. Като изключим буреносното лято през 2022-а, когато енергийната рецесия прекатурна пазара, това са най-ниските равнища от години и спад с 25% от лятото.

Ниската цена н квотите има няколко резултата: по-ниска себестойност на въглищната електрическа енергия, по-малко напън върху цените на електроенергийния пазар (това обаче не постоянно е така), по-малко разноски за промишлеността и повече конкурентоспособност на европейската стопанска система на външни пазари. Срещу това обаче стоят повече излъчвания и повече независимост за замърсителите.

Моментните ценови корекции обаче би трябвало да се преглеждат на фона на проектите на Брюксел, че всяка година цената на въглеродните квоти ще се покачва. А това ще се случи, тъй като пазарът ще бъде изкуствено свиван посредством понижаване на свободните квоти и по този метод ще се доближат цени от над 100 евро на звук, които ултимативно ще лимитират отделянето на излъчвания въглероден диоксид. Този проект за момента наподобява в застой, само че скоро още веднъж може да бъде задействан.
Реклама
Колкото до съответната причина в спада на цените на CO2, наподобява, че тя е обвързвана с индустриалната интензивност в Европейски Съюз. Тя се забавя освен през ноември, а като цяло през 2023 г . От европейския енергиен съветник Baringa потвърдиха пред " Капитал ", че икономическата интензивност в Еврозоната отбелязва нов спад през ноември и това рефлектира на пазарите.

Това може да се удостовери и от ниската цена на природния газ, която към 28 ноември е към 42 евро на мВтч. Като цяло котировките на синьото гориво се задържат на по-ниски равнища от прогнозата на фючърсите за началото на зимния сезон, като това може да се свърже точно по-ниската интензивност на европейските предприятия, които търсят по-малко гориво.
Цената на въглеродните квоти в евро на звук ( EU ETS) Източник: TradingEconomics На хартия наподобява едно, само че..
По принцип пазарът на въглеродни квоти има няколко съществени съставния елемент, от които постоянно зависи самата търговия и цената. При по-голяма индустриална интензивност търсенето на квоти, а оттова и цените се покачват. И назад. Въпреки това има доста изключения, защото пазарът е отворен с изключение на за държавите-членки, по този начин и за финансови играчи, които виждат в това опция да изкарат бърза рентабилност. Намеси в търговията могат да вършат и самите брюкселски бюрократи, които посредством избрани маневри могат да контролират цената. Например могат да изтеглят избрани размери от пазара и да основат неестествен дефицит, което да увеличи цената на квотите.

Европейски Съюз има дълготраен проект, съгласно който всяка година, като те имат задължението да ги продават на съответната платформа, от която пък инсталациите си ги купуват. Сделките не са свързани - българските квоти може да бъдат купени от непознати централи, а нужните на българската централа да са продадени от капиталов фонд. Но въпреки всичко избрани индустриални браншове към момента получават безвъзмездни квоти от Европейски Съюз, с цел да останат конкурентни на международния пазар (на това се поставя край напълно скоро поради )
Реклама Цената може да скочи
Ситуацията в Европа има капацитет внезапно да се промени в идващите месеци и с това цената на квотите да експлодира от сегашните равнища. " Търсенето на квоти стартира да демонстрира известна резистентност след съвсем два месеца на слаб интерес, както се вижда от интензивността при търговете от предходната седмица. ", загатват анализатори от SP Commodity Insights.

Една от аргументите е, че занапред предстоят годишните търгове за въглеродни квоти. Към момента 57% от квотите се разпределят на база търгове, а 90% от общото количество квоти, за които би трябвало да се организира търг, се разпределят сред държавите-членки.

" Последните седмични данни също демонстрират, че вложителите са понижили късите си позиции за първи път от повече от месец, още един знак, че следва възобновяване на цената. ", разясняват още от SP.

Отчетливият растеж ще се случи най-вероятно през януари, за когато е алокиран и първият търг. Общо от януари до август ще бъдат търгувани 244 милиона квоти, като до момента всяка година те да понижават линейно с 2%. Между 2024 година и 2027 година ще се употребява коефициент на понижение от 4.3 % годишно и 4,4 % сред 2028 година и 2030 година Като задачата е това да увеличи цената на пазара до 120-140 евро на звук .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР