Цените на петрола се сринаха с около една четвърт през

...
Цените на петрола се сринаха с около една четвърт през
Коментари Харесай

Петролът се срива, но никой не очаква спад на търсенето. Каква е причината?

Цените на петрола се сринаха с към една четвърт през последните три месеца, като един от главните фактори за понижението бяха опасенията от нескончаем спад в международното търсене на сила. Интересното е, че нито една от водещите енергийни организации не предвижда сходен срив на потреблението, написа Ройтерс. 

Две от най-влиятелните петролни институции - Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и Международната организация по енергетика (МАЕ), плануват търсенето да нараства с сред 2% и 3% през тази и идната година.

Това е съвсем двойно повече срямо междинните годишни темпове на повишаване през десетилетието преди пандемията от COVID-19, когато годишният растеж на международното ползване на нефт беше приблизително с 1.2 милиона барела дневно.

Въпреки проблемите на водещите международни стопански системи в лицето на Съединени американски щати и Китай, множеството наблюдаващи не чакат възобновяване на потреблението на нефт след пандемията да бъде доста помрачено от възможна криза.

„ Все още сме оптимисти. През 2023 година ще има закъснение на растежа, само че той няма да бъде по-нисък от историческите правила. “, разяснява пред Ройтерс новият общоприет секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс.

13-е страни експортьорки на нефт от картела предвиждат нарастване на търсенето от 3.1 милиона барела дневно тази година и 2.7 милиона през идната.

Международната организация по енергетика, която по-рано тази седмица предизвести, че растежът на търсенето ще се забави през последните три месеца на тази година, към момента чака нарастване на потреблението на нефт с 2 милиона барела дневно през 2022 година, което да бъде последвано от още 2.1 милиона през 2023 година

Големите банки на Уолстрийт също имат сходни упования. Инвестиционната банка Goldman Sachs предвижда през август, че търсенето ще нарасне през идната година с 2 милиона барела на ден, макар признаците на икономическо закъснение в Китай, Европа и Съединените щати.

Междувременно JP Morgan удостовери, че растежът на търсенето на нефт ще остане резистентен.

На петролните пазари настроението е по-мрачно. Избутани за малко до близо 140 $ за барел през март от нахлуването на Русия в Украйна, цените претърпяха най-големия 90-дневен спад от началото на пандемията от COVID-19=

Според швейцарската капиталова компания Julius Baer, цената на суровия нефт от сорта брент ще бъде приблизително 95 $ тази година и няма капацитет за напредък, защото предлагането изпреварва търсенето.

Глобална криза остава допустима, съгласно Международния валутен фонд. Съединените щати минаха през две тримесечия на негативен напредък, а китайската стопанска система остава възпрепятствана от рестриктивните мерки, наложени поради COVID-19 и имотната рецесия.

Потреблението на гориво в групата на развитите страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване се чака да намалее през втората половина на тази година, сподели МАЕ в своя месечен отчет за петрола тази седмица.

Но това ще бъде обезщетено ненапълно от възходящото търсене на реактивно гориво за въздушни пътувания и прекосяването към потребление на повече нефт за произвеждане на електрическа енергия, защото Русия стопира газовите доставки за европейските народи.

В различен позитивен сигнал за търсенето, американските рафинерии, в това число Marathon и Valero, споделиха на акционерите си предишния месец, че възнамеряват да работят съвсем на цялостни обороти, с цел да попълнят запасите от гориво, които понижиха до рекордно ниски равнища.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР