Цените на петрола и природния газ се очаква да нараснат

...
Цените на петрола и природния газ се очаква да нараснат
Коментари Харесай

Как инвазия в Украйна би нарушила веригите на доставки на редица продукти?

Цените на петрола и природния газ се чака да набъбнат още повече с ескалацията на рецесията сред Русия и Украйна, само че резултатът върху енергийните артикули няма да е единственото следствие.

Веригите на доставки - от пшеницата през ечемика, до медта и никела, се чака да бъдат нарушени, споделят анализатори пред CNBC.

"Украйна е считана за “житницата на Европа,” а възможна инвазия би засегнала съществено хранителната верига на доставките,” споделя Алън Холанд, основен изпълнителен шеф и създател на Keelvar.

Русия и Украйна също по този начин са огромни снабдители на метали и други първични материали.

Напрежението сред Русия и Украйна доближи връхна точка в последните дни, откакто съветският президент Владимир Путин разпореди изпращането на военни сили в проруските сепаратистки райони в Източна Украйна. Това се случи, откакто той разгласи, че Русия признава независимостта на Донецк и Луганск.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън през вчерашния ден дефинира дейностите на Русия като началото на “инвазия” в Украйна.

Ето какво ще бъде изложено на риск, в случай че се стигне до боен спор и до налагането на съществени наказания.

Продоволствена сигурност

Украйна създава пшеница, ечемик и ръж, на които огромна част от Европа разчита, споделят анализатори. Страната също по този начин е огромен производител на царевица.

“Въпреки че до сезона за прибиране на реколтата има време, един нескончаем спор би довел до дефицит на самун (и бил повишил потребителските цени) тази есен,” споделя Холанд.

Всъщност, освен Европейският съюз ще бъде обиден — доста страни в Близкия изток и Африка също разчитат на Украйна за пшеница и царевица, а нарушавания по тази верига на доставките биха засегнали продоволствената сигурност и в тези райони, споделя Доун Тиура, президент на Sourcing Industry Group.

“Китай също е огромен консуматор на украинска царевица. Всъщност, Украйна измести Съединени американски щати като главен снабдител на царевица за Китай през 2021,” добавя тя.

Цените на пшеницата и царевицата към този момент нарастнаха. Фючърсите на пшеницата, търгувани на борсата в Чикаго, нарастват с към 12% от началото на годината, до момента в който тези на царевицата бележат растеж в цената от 14.5% за същия интервал.

Инфлацията при храните нараства и този развой може да се задълбочи, в случай че се стигне до въоръжен спор.

“Повишението на цените при храните единствено ще се задълбочи с спомагателни ценови шокове, изключително в случай че главните селскостопански райони на Украйна бъдат завзети от съветски лоялисти,” споделя Пер Хонг, старши сътрудник в консултантската компания Kearney.

Той също по този начин показва, че Русия е водещият международен експортьор на пшеница. Заедно с Украйна двете страни съставлява към 29% от износа на пшеница в света.

Нещо повече, възможни нарушавания на доставките на природен газ ще обиден производството на енергоемки артикули, като изкуствените торове, което пък в допълнение ще се отрази на селското стопанство, споделя Холанд. През предходната година към този момент имаше дефицит на изкуствени торове, което докара до повишаване на цените.

Русия е била най-големият снабдител на природен газ и нефт за Европейския съюз през предходната година.

Метали и първични материали

Украйна непрекъснато усилва износа си през годините и към този момент е “голям доставчик” на първични материали, химически артикули и даже машини на транспортно съоръжение, съгласно Тиура. Страната също по този начин е главен снабдител на минерали и други първични материали, настояват анализатори.

“Украинската валута стартира да поевтинява, откогато стартира скупчването на съветски военни по границата. Това пък ще оскъпи износа й,” добавя Тиура.

Русия също по този начин управлява към 10% от международните запаси на мед и е главен производител на никел и платина, съгласно Хонг. Никелът е основна суровина, която се употребява в батериите на електрическите автомобили, а медта се употребява необятно в производството на електроника и в строителството.

“Американската промишленост на чипове разчита съществено на неона, който идва от Украйна, а Русия също по този начин изнася редица детайли, които са от значително значение за производството на полупроводници, реактивни мотори, коли и медикаменти,” споделя Хонг.

Ефектът върху Германия

По-голямата част от Европейски Съюз ще бъде обиден от ескалация на рецесията, само че това важи изключително за Германия.

Страната разчита за по-голяма част от енергийните си потребности за произвеждане и електрическа енергия на природния газ, който получава от Русия, споделя Атул Вашиста, ръководител и основен изпълнителен шеф на Supply Wisdom.

“Ако напрежението продължи да се повишава и се стигне до нарушаване на доставки поради евентуална война или наказания, това ще забави производството в Германия. Заводите ще би трябвало да лимитират производството, което пък ще се придвижи и към производството в други страни,” споделя той пред CNBC.

Нещата, които Германия изнася главно, са коли и автомобилни елементи, друго транспортно съоръжение, метали и пластмаса.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР