Цените на храните вече бяха високи преди произвеждащата зърно Русия

...
Цените на храните вече бяха високи преди произвеждащата зърно Русия
Коментари Харесай

Войната би трябвало да промени начина, по който светът развива земеделието

Цените на храните към този момент бяха високи преди произвеждащата зърно Русия да нахлуе в изнасящата пшеница Украйна, затруднявайки черноморската търговия и предизвиквайки невиждани финансови наказания.

Нарастващите разноски за горива и съществени артикули във време, в което бюджетите на държавните управления към този момент са подложени на напън, в този момент изнервя обстановката и обтяга съюзите по целия свят.

Нещата се утежняват и от обстоятелството, че Русия е колос на пазара на съсредоточени изкуствени торове. Въпреки че в глобите има изключения за подхранващи субстанции, употребявани в храните и земеделските култури, в действителност, логистиката на износа беше нарушена, трейдъри и банки се опасяват да не нарушат разпоредбите, а високите цени на природния газ усилиха индустриалните разноски.

Всичко това, в последна сметка, коства доста на селскостопанските производители. В интервала сред април 2020 година и март тази година цените на изкуствените ториве са нарастнали над три пъти — това е най-рязкото 23-месечно нарастване от 2008 година, съгласно данни на Световната банка.

Всичко това се усеща на доста места по света. В Бразилия, която внася над 85% от изкуствените си торове, множеството от Русия, високите разноски и нарушеното предложение доведоха до закъснение на покупките от страна на селскостопанските производители, макар че сезонът за сеитбата на соя наближава бързо.

Цените принуждават селскостопанските производители в други страни да лимитират подхранващите субстанции или да оставят полетата незасяти. Изследователи предизвестяват, че в Субсахарска Африка потреблението на подхранващи субстанции може да се свие с една трета, което ще засегне реколтата на зърнени култури.

Правителствата на съдружниците поставят старания, с цел да подсигуряват, че несъразмерното съблюдаване на глобите не лимитира разрешената търговия, до момента в който страните от Г-7 и Световната банка сътвориха световен съюз за продоволствена сигурност, който има за цел да усили предлагането, да отстрани комерсиалните бариери и да добави финансова поддръжка.

Всяка ефикасна реакция обаче би трябвало да взема решение освен този незабавен случай, а да приготвя света и за идващия посредством вложения в устойчивото доставяне с хранителни субстанции, нужни за изхранването на света, написа Bloomberg.

Какво друго може да бъде направено?

Засега главният приоритет на света би трябвало да бъде облекчаването на непосредствения дефицит и избягването на обилни провали върху идната годишна продукция. Това значи оказването на напън върху страни, като Китай, за премахването на пречките пред износа на изкуствени торове благодарение на Световната комерсиална организация.

Обединените народи би трябвало да създадат по този начин, че даже и по-малките търговци и транспортни компании да могат да се ориентират във финансовите и други наказания, осигурявайки изясненост. Съществуващите стратегии за поддръжка за уязвими експортьори, като Африканския механизъм за финансиране на изкуствени торове, би трябвало да бъдат разширени.

За благополучие, на хоризонта се задава и ново предложение – експортьори на калиев карбонат в Канада и на други места усилват производството, до момента в който най-богатият човек в Африка отвори цех за карбамид в Нигерия.

Гледайки напред, светът има потребност да усили предлагането и в това време да ограничи потреблението на хидровъглероди в производството на азотни торове. Това ще изисква фрапантно нарастване на вложенията в слънчева и вятърна сила, изключително в Африка. То също по този начин ще изисква увеличение на енергийната успеваемост на по-старите уреди.

Комплектите за проучване на почвата и националните карти за почвите, сходно на системата, построена от държавното управление на Етиопия, могат да оказват помощ даже на дребните стопани да приспособяват потреблението си и може да създадат забележителна разлика в страни, като Китай и Индия, където дотации предизвикват добре ориентираното приложение.

Още по-добро схващане на остатъците в почвата от предходния сезон може да усъвършенства реклотата.

Има много място за нарастване на вложенията в промишлеността на химическите торове, която към момента разчита на доста остарели технологии. Торовете с постепенно освобождение, да вземем за пример, не вредят толкоз доста на климата и са по-ефективни от обичайния тип, намалявайки количествата, които фермерите би трябвало да употребяват.

Проучване от Шри Ланка сочи, че реколтата от ориз нараства, даже и когато се употребява на половина на общоприетото количество подхранващо вещество. По-добрите комбинации от биологични и химически торове може да има подобен резултат.

По-мащабното потребление на точно селско стопанство, при което производители употребяват необятен набор от технологии, с цел да наблюдават културите, да отстраняват брака и да покачват продуктивността, може да има огромни изгоди, изключително в развиващия се свят.

Войната в Украйна сподели, че световното доставяне с храни е по-несигурно, в сравнение с мнозина си мислеха. Това е сигнален знак, който светът не може да пренебрегне.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР