Изминалите избори бяха най-кървавите в историята на цялото полукълбо. Ще

...
Изминалите избори бяха най-кървавите в историята на цялото полукълбо. Ще
Коментари Харесай

Исторически избори в Мексико

Изминалите избори бяха най-кървавите в историята на цялото полукълбо. Ще се промени ли вътрешната и външната политика поради това след успеха на протежето на Обрадор Клаудия Шейнбаум?

На изборите в Мексико, които се организираха на 2 юни, представителят на настоящето държавно управление, претендентът на проправителствената коалиция „ Да продължим да творим история дружно “, кметът на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум завоюва напълно предстоящо.

Тя означи " сред 58,3% и 60,7% " след обработката на повече от 70% от бюлетините, което към този момент е доста по-високо от 53%, с които нейният предходник Андреас Мануел Лопес Обрадор завоюва президентския пост преди шест години. По този метод такава безапелационна победа на ръководещите потвърждава възходящата поддръжка на народа на Мексико.

Да се има вяра обаче, както вършат доста леви сили, че районът се накланя наляво, е също толкоз неправилно, едвам се одобри противоположното. Както отиващият си президент Обрадор, по този начин и наследникът му Шейнбаум се отличават с извънредно добре уравновесена политика, с помощта на която и двамата си извоюваха имидж на „ бранители на потиснатите “, близки другари на Куба, Венецуела и Никарагуа, и в това време най-надеждните стопански сътрудници на Съединени американски щати.

Поради това е мъчно да се отговори ясно защо тъкмо са дали своят вот мексиканските жители, само че изборната интензивност, в това число в задграничните изборни секции, счупи върхове и по предварителни данни на мексиканската изборна комисия възлиза на 60,2%.

В същото време за първи път в историята на Мексико бяха проведени изборни секции в чужбина. Мексиканците в двадесет американски града, Париж, Мадрид и мексиканското посолство в Канада получиха опция да гласоподават персонално, а не онлайн.

Още от сутринта пред посолствата и консулствата се извиха опашки от искащи да гласоподават, само че не всички съумяха. Най-голям брой тъжби са събрани в Мадрид, където станцията заради организационни проблеми размени хартиените формуляри с електронни устройства, които от своя страна не можаха да се оправят с потока. В Лос Анджелис консулствата получиха стеснен брой бюлетини, които не стигнаха за всички искащи да гласоподават.

Местните медии даже оповестиха за спорове към формуляри. В Париж съумяха да гласоподават единствено тези, които пристигнаха в първите два часа след отварянето на изборната секция: заради часовата разлика сред Франция и Мексико и огромния поток от искащи да гласоподават.

Опозицията постоянно се концентрира върху непознати уеб сайтове. Това се случи и този път. Основният противник от опозиционния алианс " Сила и сърце за Мексико " Хочитл Халвес призна провалянето си и поздрави Шейнбаум, само че по-късно сподели, че ще оспори нередностите по време на изборите.

Тя сподели, че " всеки знае, че сме изправени пред неравностойна конкуренция с целия държавен уред, предопределен да поддържа своя претендент " и добави, че е намесена проведената престъпност, заплашваща и даже убиваща десетки кандидати и претенденти.

Изборите, като се изключи че бяха най-мащабните (кандидатите се бореха освен за президентския пост, само че и за 500 места в долната камара на Конгреса, 128 сенаторски и 8 губернаторски места и поста кмет на Мексико Сити), те в действителност се трансфораха в едно от най-кървавите в историята на полукълбото.

Мексиканският министър на сигурността и отбраната на жителите Роза Исела Родригес заяви, че по време на тази акция са били убити 22 претенденти за разнообразни позиции. Мексиканското издание El Universal даде по-висока цифра - 34 души. Сега медиите приказват за 37 убити, без да се броят жертвите на случай на предизборния протест на един от претендентите Хорхе Майес.

Тогава поради сриването на сцената починаха девет души. Но да упрекваме за това единствено представители на ръководещите сили би означавало да се отдалечим от платените западни „ специалисти “, които настояват, че мексиканските наркокартели са докладвани непосредствено на Лопес Обрадор и убиват опозиционери, което е безспорен парадокс.

За страдание, спецификата на района е, че доста претенденти бяха по един или различен метод свързани с проведени незаконни групи, някои бяха убити по време на битки на наркокартели, а някои можеха да бъдат отстранени от своите противници, обичайно обвинявайки картелите или ръководещата партия.

Във всеки случай доста анализатори упрекват Обрадор: не за директното елиминиране на съперниците, а за неефективността на неговата стратегия „ Прегръдки, а не патрони “, която включва елиминиране на обществените фактори, които способстват за престъпността, вместо корав метод към тези, които към този момент са нарушили закон.

И почтено казано, образецът със прилежащ Ел Салвадор, където Найиб Букеле, прочут с извънредно твърдия си метод към престъпността, неотдавна още веднъж постави клетва, съвсем незаконно, само че с поддръжката на безспорното болшинство от жителите, потвърждава, че има малко истина в това.

Според предизборната стратегия обаче Клаудия Шейнбаум ще продължи политиката на Обрадор, най-малко вътрешно. Като част от битката с престъпността тя възнамерява да разшири активността на Националната армия и да реформира правосъдната система, като вкара национални избори на съдии и сътвори дисциплинарен съд за корумпирани съдии.

За съпоставяне нейният съперник Хочитл Халвез, който получи 30% от гласовете, което е много, даде обещание да построи мегазатвор по образеца на Ел Салвадор.

Що се отнася до социално-икономическата сфера, която интересува болшинството от гласоподавателите не по-малко от сигурността, новият президент дава обещание да резервира обществените стратегии, да индексира заплащанията в сходство с инфлацията и да назначи нови компенсации за дами в предпенсионна възраст (от 60 до 64 години). години) и увеличение на минималната работна заплата. Шейнбаум също ще предприеме ограничения за понижаване на държавния дълг от 3,7% на 2,5% от Брутният вътрешен продукт.

Също толкоз значимо е, че Шейнбаум ще модернизира напоителната система в селското стопанство и ще насърчи възобновимите енергийни източници, което доста се хареса на Запада.

Като цяло политическата й кариера до известна степен стартира с въпроси, свързани с енергетиката. И като спомагателен плюс, татко й е прочут инженер-химик, майка й е биолог, а самата тя е приключила Физическия факултет на Националния самостоятелен университет на Мексико, където получава и магистърска и докторска степен по енергетика.

Но тя направи докторската си дисертация за потреблението на сила в Мексико в лабораторията Бъркли на Калифорнийския университет. По време на предизборната акция тя акцентира, че има освен политически, само че и теоретичен опит в решаването на наболели енергийни проблеми и това също може да е изиграло роля.

Изглежда, че тя е съвършен претендент даже от позиция на Съединени американски щати: първата жена президент с еврейски корени плюс зелена стратегия. Тук обаче Съединените щати и груповият Запад могат да бъдат изправени пред неприятна изненада: този дневен ред последователно се поема от Китай, който е не по-малко значим сътрудник за Мексико от Съединени американски щати.

Така в този момент Китай построява най-голямата слънчева електроцентрала в страната, чиято конфигурирана мощ ще доближи 3 Гранични войски, а във връзка с конфигурираната мощ на своите водноелектрически централи, вятърни и слънчеви електроцентрали Китай решително се подрежда преди всичко.

Нещо повече, тази година Китай стартира да построява паркове за слънчева сила в няколко страни от Латинска Америка, в това число Куба.

Но при Обрадор Мексико подписа няколко извънредно забавни съглашения със Съединените щати, да вземем за пример за полупроводниците, геоложките изследвания и миграцията.

Не е инцидентно, че съвсем незабавно откакто Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява публично приветствие на Шейнбаум, се организира конференция, по време на която представителят на Държавния департамент Матю Милър призна, че „ с АМЛО (в жестоко неуважителната традиция на Съединените щати това значи президентът на Мексико в оставка Андреас Мануел Лопес Обрадор) имаше много съглашения по въпросите на миграцията...

Мисля, че ще позволим на новия президент, определения президент, да встъпи в служба, преди да стартираме да приказваме за съответни политики. Но чакаме с неспокойствие да продължим околните си работни връзки с мексиканското държавно управление.

Ние ценим специфичните връзки, които имаме с тях, и оставаме ангажирани да работим дружно за придвижване на нашите общи стопански ползи и ползи в региона на сигурността. “ Така че Вашингтон въпреки всичко ще „ разреши на новия президент да встъпи в служба “.

Както и да е, от Клаудия Шейнбаум всички, в това число жители на Мексико и огромно многообразие от участници в международната политика от Куба до Русия, от Съединените щати до Иран, чакат Обрадор да продължи своя уравновесен курс. Но какъв брой тя самата ще желае да го последва е огромен въпрос.

Въпреки обстоятелството, че някои специалисти предвиждат още по-предпазлив курс, към този момент има доста случаи в интернационалните връзки, когато такива „ тъмни коне “ изцяло трансформираха курса на своите прародители и международната история. Еквадор, с който Мексико скъса дипломатически връзки, е добър образец за това.

Превод: СМ

Гласувайте за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 104 в 25 МИР-София



Гласувайте в 10 МИР-Кюстендил за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 101 



Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед26094Доц. Валентин Вацев: В България е цялостно с летни социалисти, които през зимата стават десни либералиАлтернативен Поглед8177Валери Жаблянов, Костадин Паскалев: " ЛЕВИЦАТА! " в Пловдив - диалог за България и за бъдещето на ЕСАлтернативен Поглед41754Саймън Ципис: Щом станете член на НАТО, вие сте длъжни да участвате в задгранични спорове /3 част/Алтернативен Поглед99659Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед23835КТ " Подкрепа " и " ЛЕВИЦАТА! ": Енергетиката ни е в клинична гибел! Зелената договорка е небивалица!Алтернативен Поглед206112Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121112Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР