Цените на българските плодове и зеленчуци са толкова високи, защото

...
Цените на българските плодове и зеленчуци са толкова високи, защото
Коментари Харесай

Селскостопанските работници у нас с пет пъти по-ниски заплати от тези в Германия

Цените на българските плодове и зеленчуци са толкоз високи, тъй като в бранша няма служащи. Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria Валентина Васильонова – ръководител на самостоятелните синдикати в земеделието Това са сезонните служащи, които обаче избират да работят в Западна Европа, тъй като там намират по-доброто възнаграждение, посочи тя.
Разликата в заплатите на служащите у нас и тези в чужбина е 4-5 пъти. В Германия минималната работна заплата в селското стопанство съответствува и с тази за страната, 12,5 Евро на час. В България надницата за бране на плодове не може да надвиши 30-40 лв..
България получава дотации, които са над междинното за Европейски Съюз във връзка с земеделието, само че това не е определящ фактор, тъй като тези дотации не са обвързани с цената на труда. Подобряването на обществените условия за служащите и обвързването им със изплащането на дотации е една от опциите за привличане на служащи в бранша, счита синдикалистът.

Социалната конвенционалност ще пази правата на служащите, а работодатели, които не съблюдават трудовото законодателство може да останат без дотации.

Цялото изявление вижте във видеото:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР