Цените на апартаментите от вторичния пазар през април във Финландия

...
Цените на апартаментите от вторичния пазар през април във Финландия
Коментари Харесай

Рязко поскъпване на този тип жилища

Цените на жилищата от вторичния пазар през април във Финландия са се нараснали с 0,8% на месечна база и с 3,2% на годишна, сочат данните на Националния статистически институт на страната. Годишният растеж е 2,6% в шестте най-големи града и 4,5% в останалите райони.

Тампере, Турку и Еспоо записаха най-голямо нарастване измежду най-големите градове в страната, като цените на старите жилища са се повишили надлежно с 5,4%, 5% и 4,7%. Цените в столичния регион регистрират растеж от едвам 1,9%. Поскъпването на жилищата от вторичния пазар е доста по-малко по отношение на междинните стойности за Финландия. В Хелзинки то е 1.6%.

Пазарната интензивност остава изненадващо мощна макар обстановката в Украйна. „ Пазарът се успокои и високото равнище на интензивност, следено по време на рецесията с ковид, явно завърши. Но продажбите към момента са по-високи, в сравнение с преди 3 години, т.е. преди началото на пандемията “, споделя Юхо Кескинен, икономист във Финландското ипотечно сдружение (Hypo).

„ Изглежда, че вложителите в недвижими парцели бяха по-шокирани от обстановката в Украйна, в сравнение с хората, които търсят нови жилища, което се отразява в динамичността на цените, изключително в столичния район “, прибавя специалистът.

Сделките със остарели къщи обаче се забавиха. Предварителните данни демонстрират, че продажбите на организациите за недвижими парцели понижават с 15% по отношение на съответния интервал година по-рано. Кескинен счита, че това развиване значително се дължи на предпазливостта на вложителите.

„ Нарастващите разноски и лихвени проценти подкопават облагите на вложителите, защото огромен брой дребни жилища, чието строителство е почнало още преди войната в Украйна, ще бъдат приключени тази година. Хората, които желаят лично жилище, не престават да търсят пространства, които улесняват отдалечената работа, а цените на по-големите жилища ще продължат да се повишават и тази година “, споделя икономистът.

Ситуацията е удобна за доста първи купувачи на жилища, споделя Кескинен: „ Хората, които търсят първото си по-малко жилище, имат опцията да бъдат по-предприемачески настроени в договарянията за цените, тъй като цените на едностайните жилища падат тази година даже в обичайните центрове на напредък. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР