Цени на златото достигнаха нов рекорден връх тази седмица след

...
Цени на златото достигнаха нов рекорден връх тази седмица след
Коментари Харесай

Геополитиката и централните банки вдигат цените на златото през 2024

Цени на златото доближиха нов рекорден връх тази седмица след бурната 2023 година, а съгласно Световния съвет по златото (WGC) комбинацията от геополитическо напрежение и продължаващо изкупуване от централните банки би трябвало да докара до резистентност на търсенето и през идната година.

В понеделник жълтият метал проби границата от 2 100 $ за тройунция, след което леко се успокои, а при започване на деня в петък спот цените се двоумят към 2 030 $ за тройунция.

В отчета си Gold Outlook 2024, оповестен в четвъртък, Световният съвет по златото отбелязва, че доста икономисти към този момент чакат " меко приземяване " в Съединени американски щати - Федералният запас да върне инфлацията към задачата, без да провокира криза - което би било позитивно за международната стопанска система. Браншовата организация, която съставлява златодобивните компании, отбелязва, че в исторически проект изискванията на " меко приземяване " " не са били изключително привлекателни за златото, водейки до леко негативна междинна възвръщаемост ".

" Въпреки това всеки цикъл е друг. Този път нарасналото геополитическо напрежение в годината на основни избори за доста огромни стопански системи, съчетано с продължаващото изкупуване от централните банки, може да обезпечи спомагателна поддръжка за златото ", подчертават от WGC.

Стратезите на организацията също по този начин означават, че въпросното „ меко приземяване “ никога не е несъмнено, до момента в който световната криза към момента не е изключена.

" Това би трябвало да насърчи доста вложители да държат в портфейлите си ефикасни хеджиращи принадлежности, като да вземем за пример злато ", безапелационни са от WGC.

Двете най-значими събития, подкрепили търсенето на злато през 2023 година, са сривът на Silicon Valley Bank и нападението на „ Хамас “ против Израел, показват още от WGC, като правят оценка, че геополитическите събития са добавили сред 3 и 6% към неговата цена през годината.

" А в година, в която ще се проведат значими избори в международен мащаб, в това число в Съединени американски щати, Европейски Съюз, Индия и Тайван, потребността на вложителите от хеджиране на портфейли евентуално ще бъде по-висока от нормалното ", изясняват анализаторите в отчета с взор към 2024 година

Всички погледи са вперени във Фед

Главният пазарен пълководец на WGC Джон Рийд разяснява пред CNBC, че цените на златото евентуално ще останат в рамките на настоящия си диапазон, само че ще бъдат нестабилни през идната година. Той чака те да реагират на обособени стопански данни, които дават информация за евентуалната траектория на политиката на Фед, до момента в който първото понижение на лихвения % не станe факт.

Понастоящем пазарите чакат първото понижение на лихвения % по федералните фондове с 25 базисни пункта още през март идната година.

Въпреки че намаляването на лихвените проценти нормално се преглежда като добра вест за златото (тъй като доходността от паричните средства понижава и спестителите търсят други високодоходни инвестиции), Рийд акцентира, че два фактора могат да значат, че " предстоящото облекчение на лихвената политика може да се окаже по-малко оптимистично за златото, в сравнение с наподобява на пръв взор ".

Първо, в случай че инфлацията се намали по-бързо от лихвените проценти - както значително се чака - тогава действителните лихвени проценти ще останат високи. И второ, по-нисък от упования напредък може да засегне потребителското търсене на злато.

Покупките на централните банки ще продължат

Според Световния съвет по златото различен фактор в поддръжка на жълтия метал в бъдеще ще бъде по-нататъшното му изкупуване от страна централните банки. През последните няколко години те са главен източник на търсене на международния пазар на злато, а 2023 година евентуално ще бъде рекордна година. WGC чака това да продължи и през 2024 година

Рийд даже разяснява, че организацията е била сюрпризирана от забележителното нарастване на покупките от централните банки през 2022 година и че този ритъм на покупки е траял и през тази година.

В своя отчет WGC пресмята, че търсенето от страна на централните банки е асъдействало с 10% или повече за положителното показване на златото през 2023 година, и отбелязва, че даже в случай че 2024 година не доближи същите равнища, покупките над междинното годишно равнище въпреки всичко би трябвало да предложат спомагателен подтик на цените на благородния метал.

" Моето лично очакване е, че централните банки още веднъж ще бъдат водещи на пазара на злато през 2024 година, само че мисля, че би било прекомерно оптимистично от наша страна да кажем, че това ще бъде още една рекордна година “, показва в умозаключение Рийд.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР