Цената на природния газ на българския регулиран пазар отново поема

...
Цената на природния газ на българския регулиран пазар отново поема
Коментари Харесай

Цената на газа расте с 36% за ноември, но това може да е грешен сигнал за зимата

Цената на природния газ на българския контролиран пазар още веднъж поема стремително нагоре и през ноември ще бъде 82.12 лева на мВтч. Според решението на енергийния регулатор (КЕВР) нарастването на месечна база е с 36%, което е най-голямото за 2023 година Всъщност това даже е първият осезателен растеж при газа, защото през първата половина цената цената единствено се намаляват, а през последните месеци тя се беше застопорила към 60 лева на мВтч. И напълно предстоящо спомените за 2021-2022 година, когато всеки месец имаше сходни растежи, се върнаха. Сега обаче обстановката наподобява доста по-различна.

Причината за повишаването на газа през ноември може да се търси значително в цената на европейските тържища, където след ескалацията на спора в Газа, имаше внезапно повишение на котировките на TTF показателя. А " Булгаргаз " образува цените си за настоящия месец на база данните от миналия месец.

Това докара до изцяло дестабилизиране на пазара в района, защото Египет понижи количествата към Европа, откакто Израел спря износа за арабската страна. Може да се каже, че изцяло секторът претърпява потрес, сходен на началото на войната в Украйна, когато газовите котировки също скочиха мигновено. Все отново поради доста по-малкото значение на Израел за европейския пазар, се чака бързо показателите да преодолеят този боязън от липса на предложение.
Реклама
По тази причина мъчно може да се твърди и че в България тази зима ще е като предходните във връзка с цените на газа. Дори ноември към момента не може да се взима за насочна точка, тъй като времето е доста по-топло от естественото и топлофикациите не са проработили, с което потреблението като цяло се задържа едва.
Какво споделя пазара
Средната цена на спот пазара на най-ликвидната европейска борса през последния месец е също към 82 лв. на мвТч, до момента в който през септември беше е към 70 лв. на мвТч.

Така цената за контролирания пазар, която беше избрана от КЕВР за ноември много повече дава отговор на действителния пазар, в сравнение с цената, която беше в действие през октомври - 60.41 лева на мвТч.
trades back below €50, driven lower by soft demand as recession bites at a time where storage sites are near full and a record amount of LNG is stuck at sea for more than 20 days. In addition, a short term outlook for mild and windy weather also weighing on
— Ole S Hansen (@Ole_S_Hansen) Реклама
Интересното е, че държавният газов снабдител " Булгаргаз " очакваше контролираната цена за ноември да е с близо 15% по-висока от равнищата, на които се търгуват количества за доставка на холандската борса през същия месец, което би означавало цени от над 100 лв. на мВтч. Това е по този начин, тъй като при подаване на заявката TTF беше на много по-високи равнища и стартира да се намалява в последните седмици.

Сред аргументите за това е формалната прогноза за времето на европейската метеорологична работа, която планува мека зима. Втората и съществена причина обаче е, че рекордно количество танкери се намират към Европа и има огромно предложение, до момента в който в това време търсенето е по-малко поради топлото време и цялостните газови складове.

През предходната зима се стигна до сходен случай, в който поради многото предложение от LNG танкерите в Европа нямаше потенциал, който да ги регазифицира и цената падна внезапно надолу в интервал от седмица.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Бонус от АЕЦ " Козлодуй " за Христо Ковачки; промени при ВЕИ 21 януари 2023, 08:26 Седмични вести за енергетика: Край или ново начало за Плана за възобновяване, " Чирен " не се употребява 15 януари 2023, 08:16 Първият търг за полутечен газ на " Булгаргаз " завърши без оповестени резултати 5 октомври 2022, 17:20
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР