Цената на петрола претърпя едно много сериозно понижение в последния

...
Цената на петрола претърпя едно много сериозно понижение в последния
Коментари Харесай

OPEC предвижда голям скок на цената на петрола през 2022 г.

Цената на петрола претърпя едно доста съществено намаляване в последния един месец - 20% единствено в границите на 30 дни. Основните фактори, които предизвикаха удара, който черното злато претърпя, бяха три. Първият и най-основен са страховете, които вариантът Делта на COVID-19 провокира. Неговото разпространяване е непрогнозируемо и не се знае къде и какъв брой мощно ще удари.

Вторият фактор е слабият стопански напредък, който се чака. Надеждите за възобновление и стопански напредък, които имаше за идващите тримесечия на 2021 година, явно няма да се оправдаят. Третият фактор от този циничен триумвират е непрекъснатото повишаване на $. Съвкупната мощ на тези три фактора притискат цената на петрола надолу. Това съобщи Борис Петров, притежател на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, в ефира на “В развитие” с водеща Вероника Денизова.

"Основният фактор е Делта разновидността на коронавирус. Страховете за нов локдаун в другите страни са главната причина цената на петрола стремително да пада. При първите локдауни за първи път в историята видяхме отрицателни цени на петрола и това единствено преди година и три месеца.”

Към момента петролът бележи растеж в цените и при двата си съществени сорта от 3%. Борис Петров обаче счита, че покачването е единствено краткотрайно. Причината е, че сега е последната част на мощния интервал на годишния цикъл, който следим с горивата. Традиционно в есенно-зимния интервал цените на петрола падат. Въпреки това в средносрочен и дълготраен проект специалистът планува съществено повишаване, като даже предвижда рекордно високи цени на дериватите през 2022 година Това може да окаже неподходящ резултат върху останалите пазари и не е доста желателно да се случва.

"Когато петролните акции са водещи, останалите имат проблеми. ", сподели специалистът.

Експертът планува, че откакто премине есенно-зимният интервал на 2021 година цените ще се повишат извънредно доста, което ще бъде подбудено основно от политиката на Байдън и на Европейския съюз за зелена сила. Добиването на нефт на територията на Европейски Съюз ще бъде мощно лимитирано, което ще наложи мощно търсене за импорт. За сметка на това ползите на OPEC са такива, че за тях ще бъде най-изгодно да държи цените допустимо най-високи.

"Международната енергийна организация и OPEC предвиждат, че ще има доста мощно търсене на нефт до 2026 година Да не приказваме, че запасите са лимитирани. Като цяло фундаментът за повишаване на цените на петрола е извънредно мощен и това е проблем.”, сподели още Петров.

Тези проблеми ще се изразят главно в инфлацията. Борис Петров уточни, че инфлацията в Съединени американски щати към този момент е 5%, като се чака скоро да забележим сходен растеж и в Европейския съюз. Тя ще постави кол в колелата на икономическия напредък. Освен това високите цени на дериватите ще основат голям проблем за множеството производства, тъй като петролът попада като част от производителния развой съвсем на всички места. Предприятията ще имат потребност от нефт за своята продукция, само че няма да могат да покачат цената на продукта, изяснява специалистът.

Припомняме, че след двумесечно дъно цените на петрола паднаха до 68 $ за Brent и 65 $ за WTI. Този спад бе последван от бързо възобновяване, при което цените скочиха до 74 $ за Brent и 72 $ за WTI. Възходът не продължи дълго и след него още веднъж стартира спад, който проби юлското дъно. Борис Петров разяснява, че е изцяло допустимо поради горепосочените 3 съществени фактора цената не петрола да падне още малко и да доближи ценови диапазон от 55 до 60 $.

"Този ценови диапазон е доста подобаващ за покупки от страна на вложителите, като тук става въпрос за дългогодишни вложители, които желаят да вложат парите си в тези активи за най-малко 2-3 години.”

Към сбора от фактори, които оказват въздействие на цената на петрола, влиза и желанието на Либия, страна членка на OPEC, да усили петролните си добиви с съвсем 40% по отношение на сегашните индикатори. Вдигането на продуктивността до 1 800 000 барела при междинна цена за барел от 60 $ би генерирало 35 милиарда $, с които страната ще може да финансира плановете си и да смени остарялата инфраструктура за рандеман на нефт. Борис Петров обаче е песимистичен за постигането на задачите, които африканската страна си е задала. Дори при тяхното хипотетично осъществяване не се чака либийски нефт да залее пазара и да окаже въздействие на цените на дериватите, счита той.

"Либия има съществени проблеми с добивната инфраструктура, както и с политическата непоклатимост. Няма упования те да са някакъв решителен фактор.”

Според Борис Петров само сериозна ескалация на варианта Делта може да накара OPEC+ да се откаже от покачването на цените на петрола, което бе дала обещание. При неналичието на съществени ескалации, а и тук би трябвало да се постави доста ясна формулировка кое е сериозна ескалация, единствено тогава обединяването на добиващите нефт страни би било склонно да резервира цените такива, каквито са сега.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР