От влизането в сила на забрана за петролни продукти на

...
От влизането в сила на забрана за петролни продукти на
Коментари Харесай

Как Турция се превърна в една от най-големите спирки за реекспорт на руски горива към ЕС

От влизането в действие на възбрана за петролни артикули на Европейски Съюз на 5 февруари 2023 година до края на февруари 2024 година блокът е внесъл 5,16 милиона тона петролни артикули на стойност 3,1 милиарда евро от три турски пристанища – Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. По-голямата част от тези рафинирани артикули евентуално са с съветски генезис, защото 86% от вноса на пристанищата през същия интервал идва от Русия. Така на процедура южната ни съседка се е трансформирала в една от най-големите спирки за реекспорт на неразрешените в Европейски Съюз съветски горива.

Това излиза наяве от взаимен на Центъра за проучване на демокрацията (CSD) и Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

Между февруари 2023 година - февруари 2024 година Турция е внесла съветски петролни артикули на стойност 17,6 милиарда евро, което е 81% от общия импорт на рафинирани артикули в страната. През този интервал Анкара се е превърнала в най-големия купувач на съветски петролни артикули в света, като е внесла 18% от общия експорт на петролни артикули от Русия. 

Руският експорт на петролни артикули за Анкара генерира 5,4 милиарда евро данъчни доходи за военната каса на Кремъл. 

" Трябва да бъдат подхванати следствия от правоприлагащите организации на Европейски Съюз, с цел да може да се подсигурява, че реекспортираните съветски петролни артикули в страни като Турция не влизат в санкциониращи страни ", разяснява Исак Леви, началник на екипа за политика и енергиен разбор Европа-Русия в CREA.

След началото на съветската инвазия през февруари 2022 година Москва стартира да използва комплицирана мрежа от икономическо въздействие в международен мащаб, с цел да заобиколи глобите и да резервира позицията си на интернационалните пазари, като Турция се трансформира в един от основните фактори и главен търговски център за съветски нефт и газ, акцентират експертите. Те показват, че през последното десетилетие вносът на съветски нефт за южната ни съседка е повишен петорно.

Русия се трансформира във втория по величина търговски сътрудник на Турция, изнасяйки артикули за страната - най-вече петрол, газ и въглища - на стойност 42,2 милиарда евро през 2023 година Стратегическото местонахождение на Турция на Черно море разрешава на търговците да извлекат по-големи дивиденти от вноса на петролни артикули и улеснява съхранението им в терминали в разнообразни пристанища в страната.

Смята се, че турските складови уреди са се трансформирали в съществена спирка, изключително към основни купувачи в Гърция, Италия, Испания, Румъния и Нидерландия.

" Продажбата на пазара на Европейски Съюз, където цените са доста по-високи заради недостиг в доставките, значи забележителен марж на облага за всеки спомагателен барел, който Русия продава. Цените на турския експорт за Европейски Съюз са с 24% по-високи от вноса от Русия. По-голямата част от тази облага се осъществя от търговски медиатори на огромни съветски петролни компании, работещи на пазара на Европейски Съюз. Тези търговци нормално са регистрирани в данъчни убежища като Швейцария, Холандия и ОАЕ ", обясни Мартин Владимиров, шеф на стратегия " Енергетика и климат " в CSD.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР