Дъждовете в последните седмици върнаха надеждата, че все пак може

...
Дъждовете в последните седмици върнаха надеждата, че все пак може
Коментари Харесай

От бранша очакват нормална зърнена реколта

Дъждовете в последните седмици върнаха вярата, че въпреки всичко може да имаме естествена годишна продукция. Това сподели пред Българска телеграфна агенция Илия Проданов, ръководител на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Той акцентира, че  е значимо какъв ще бъде климатът през май и началото на юни. " Това ще дефинира и добива ", добави Проданов. От думите му стана ясно, че е мъчно да се допусна по кое време ще стартира жътвата тази година, " тъй като в последните 2-3 седмици времето ни изненада заради топлите месеци март и април. " Ако бяхте ме попитали преди 3 седмици, щях да ви отговоря, че реколтата ще е с доста невисок рандеман и неприятни упования от всички стопани ", добави той.
Проданов уточни, че сега в хамбарите на производителите има място за новата годишна продукция. " Ситуацията като изкупна цена сега не се е трансформирала доста. Но земеделците прежалиха стопанствата и продадоха насъбраните количества. В момента няма чак толкоз цялостни хранилища. Ще има място къде да се прибере новата годишна продукция. Дано цените да бъдат по-нормални през идната акция и да покрият себестойността, на която произвеждаме ", разяснява производителят.
Той изясни, че " интернационалната конюнктура е доста динамична - не се знае по време на жътвата и по-късно какви ще е обстановката в Черноморския район и опцията за мореплаване. Много е мъчно да се дефинира изкупната цена сега. Себестойността на декар е към 230-240 лв. и под това равнище не може да се осъществя продукция. Ако междинният рандеман от декар се движи към 500 кг, това значи, че себестойността на кг е към 48 стотинки. Дали ще има такава изкупна цена, нямам доверие. Надяваме се на растеж, има потребност от най-малко още 20 % повишаване в съпоставяне със в този момент ", изясни Проданов. От думите му стана ясно, че сега изкупната цена на зърното е 38-39 стотинки на пристанище. " Във вътрешността на страната - Плевен, Ловеч, Видин, е 340-350 лв. за звук ", добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР