Сградата на Централните хали е паметник на културата от национално

...
Сградата на Централните хали е паметник на културата от национално
Коментари Харесай

С фонтан и ретро площад: Централните хали в София отварят отново

Сградата на Централните хали е монумент на културата от национално значение и един от знаците на София. През 2021 година, 110 години след нейното основаване, Kaufland Bulgaria показва план, който да съживи духа и функционалностите ѝ.

През месец май 2022г. планът е утвърден от административните органи с влезнало в действие позволение за градеж.  Вдъхновен от истинските проекти на арх. Торбов, планът цели да възвърне достоверния тип на постройката, освобождавайки пространството и разкривайки всички нейни архитектурни и културни детайли. 

Проектът има за цел да възвърне обществените и културни функционалности на постройката. Предвидени са места за срещи, отдих и просвета: площад със седящи места към шадраван по истинския план на арх. Торбов, тераса с места за хранене и отмора и интерактивна зона за археология и история в сутерена.

Създадена е интериорна идея със особено подбрани щандове, които са естествено вписани в спецификата на постройката. Емблематичната железна структура резервира истинския си тип, колоните са свободно стоящи, а обзавеждането е стилистично и цветово съобразено. 

Детайлите са съобразени с уникалността на постройката. Щандовете и мебелите са направени от дърво и и други естествени материали. Цветовете носят достоверност и уют и не следват корпоративни наставления. 

От самото си основаване постройката е средище за търговия на дребно. Като част от създаване на цялостната идея за „ Централни хали “, за потребностите на планувания магазин на Партера е направено напълно ново асортиментно равнище. Стандартният продуктов микс на Kaufland ще се приспособява, тъй че да регистрира всички особености и обичаи на търговията в постройката.

Централният фонтан е осъществен според истинския план на арх. Торбов. Той е в центъра на зона за отдих със седящи места в синхрон със обществената функционалност на постройката.

Терасата е уютно отворено пространство с кафетерия и щандове за кулинарни специалитети. От нея се открива панорама към отвореното пространство и архитектурните детайли навътре в постройката.

Пространството носи чувството за малък ретро площад. Елегантна стълба и стъклен асансьор обезпечават достъпа до терасата и спомагат придвижването през разнообразни пластове в историята на постройката.

Сутеренът е плануван като интерактивна зона за археология и история. Тук посетителите могат да се срещнат както с историята на самата постройка, по този начин и с историята на централната градска част на София, напластявана през разнообразни столетия. 

Археологическите разкопки са показани атрактивно, а към тях се обособява функционална зона за събития и експозиции, представляваща интерес за посетителите. Децата се срещат с историята в специфични интерактивни зони. Сутеренът действа като обществено и културно средище с книжарница и пространство за изложения и срещи. 

Съхраняването и възобновяване към нов живот на остарели исторически здания е наклонност в Европа от епохи. Има редица образци по какъв начин изключителни здания са трансформирали своята функционалност, без да губят  художествената и историческата си стойност. Такива здания са Interspar am Schottentor във Виена, Despar Ex Teatro в Италия, REWE Ackerhalle в Берлин.  

Централни хали
                                   
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР