Цената на битума в последните дни се движи около 1250

...
Цената на битума в последните дни се движи около 1250
Коментари Харесай

Пътните проекти поскъпват или направо спират заради битума

Цената на битума в последните дни се движи към 1250 лева за звук. А в края на април предходната година беше 695 лева за звук. Разликата е близо 80%, а несигурността даже за утрешния ден е голяма. Търговците трансформират цените всеки ден, което в композиция с основава съществени провокации пред строителния бранш - битумът се употребява най-вече за обекти, които са свързани със строителство и ремонт на пътна инфраструктура, само че има приложение и като хидроизолация.

Всичко това значи или потребност от повече пари за пътища или прекъсване на огромните инфраструктурни планове. Решението към този момент наподобява като композиция и от двете - стартирани обекти ще бъдат довършени след индексация на цените, а нови няма да бъдат започвани.
Суровината и нейният път
Битумът е второстепенен артикул от преработката на петрол, който обаче в последните седмици, поради войната в Украйна и наложените наказания против Русия,.

В България произвеждане на битум като суровина се реализира в " Лукойл Нефтохим ". В отговор за " Капитал от сдружението обясниха, че инсталацията на рафинерията е " в цялостна редовност и се пуска при нужда, когато има поръчки ". Очаква се до края на март да се съберат задоволително поръчки, с цел да бъде пусната.
Реклама
" Пазарът на битум е мощно районен и всеки консуматор, според от географското си разположение и съответните си логистични разноски, преценява дали да купи творби от нас битум, или да внесе от прилежаща страна ", се споделя още в известието от " Нефтохим "

Държавите, които главно се употребяват като различни снабдители са Сърбия, Румъния, Гърция и Албания, която има находища на натурален битум. Но и тази опция става все по-невъзможна и неизгодна, тъй като логистиката е сложна, транспортните разноски са все по-високи, а европейските производители могат да бъдат принудени да затворят и спрат своите производства, както поради покачващите се цени на тока и горивата, по този начин и поради рисковете при доставките на първични материали.
Строителите затруднени
Бившият ръководител на Агенция " Пътна инфраструктура " и актуалният изпълнителен шеф на " Българска браншова камара Пътища " Лазар Лазаров, изясни за " Капитал ", че асфалтовите бази сега не могат да дадат непрекъсната цена като оферта за по-дълъг интервал от два дни, което заплашва дейностите по огромните обекти, където се изискват повече количества смеси от битум. Важен миг тук е, че огромна част от работят на естествена газ, който сега нараства стремглаво, а има и опасности пред доставките, което в допълнение основава напрежение в бранша.

" Хубавото на обстановката сега е, че няма доста контракти за строителство на пътища и упованието на Камарата на строителите е да има индексация на цените,
Реклама
заради инфлацията в строителството ", показа Лазаров. По думите му в случай че не се плануват промени и благоприятни условия за индексация на цените това би довело до голям брой банкрути и несъблюдение на договорите, тъй като " за фирмите е доста по-изгодно да платят неустойките ".
Проблемите занапред предстоят
Източници на " Капитал " от сектора на пътното строителство показаха, че сега компаниите се концентрират само върху дотъкмяване на към този момент контрактувани обекти, макар действителната опция да генерират загуби от това. Повечето от тях са подизпълнители на обекти и нямат опция за индексация на цени. " За поемането на нови поръчки обаче не може и да става дума, защото несигурността е прекомерно огромна ", показаха те.

" Войната във Украйна спря редица доставки на първични материали и материали и техните цени скочиха ужасно доста ", сподели министърът на районното развиване Гроздан Караджов пред Българска национална телевизия, като уточни повишаване от 60% единствено на битума. Според него строителният бранш е най-силно удареният от инфлацията. Той обаче е на мнение, че милиардите, с които страната разполага за инфраструктура би трябвало доста бързо да се влагат и това може да стане посредством обновяване на спрени по някакви аргументи планове, най-вече в общините.

" Тези обекти са извънредно скъпи сега за страната и решението, което обсъждаме на политическо равнище е там да се насочат бързо средства, които самите общини по към този момент готовите планове, по старите цени, да могат да ги довършат, тъй като там няма вид това нещо да се индексира ", уточни още министърът. Това се чака да бъде разисквано напълно скоро с Националното съдружие на общините.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Пазари 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
Според Лазар Лазаров обаче страната въпреки всичко ще би трябвало да предприеме ограничения за индексация при форсмажорни условия.

Опасността поради повишаването на редица строителни запаси цените да не бъдат доказани от страна на изпълнителите по подписани публични поръчки, е налице и не може да бъде спряна. Ситуацията би била друга, в случай че войната завърши бързо, само че все още няма такива изгледи и пазарите го демонстрират.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР