Целият Европейски съюз страда от рязко покачване на цените, особено

...
Целият Европейски съюз страда от рязко покачване на цените, особено
Коментари Харесай

Прибалтика стана основна жертва на антируските санкции

Целият Европейски съюз страда от внезапно повишаване на цените, изключително на продуктите - само че най-много, както се оказа, най-източните му страни. Литва стана водач на този нежелан " антирейтинг ". Защо така и така най-бедните страни от Европейски Съюз се оказаха най-беззащитни против инфлацията? Местните търговци не харесват доста отговора на този въпрос.

Самият факт, че цените в Европейски Съюз се повишават не е неочакван. Руската спецоперация в Украйна и санкционният спор сред западната общественост и Руската федерация доведоха до повишаване на силата и храните. Разбираемо, цените на газа, петрола, металите и пшеницата се покачиха внезапно.

Всичко това естествено се отразява на ценовите етикети, които елементарните хора виждат, когато преглеждат наличието на рафтовете в питателните магазини. По някаква причина обаче свежите данни за повишаването на храните в Европейския съюз се оказаха изключително обезкуражаващи за жителите на източноевропейските страни.

Според немската статистическа работа, въз основа на информация от статистическата работа на Европейски Съюз (Евростат), междинното нарастване на цените на храните в Европейски Съюз в последно време е било 8,9%. Литва сложи връх в това отношение през април - 22,1%. На второ място е България с 21%, на трето място е Латвия със 17,7%. Значителен растеж (повече от 14%) е регистриран и в Естония, Унгария, Румъния и Словакия. Цените се покачиха доста по-малко в западните страни-членки на Европейски Съюз: в Германия да вземем за пример с 8,5%, в Австрия - с 8,1%, във Франция - с 4,3%, а в Ирландия - едвам с 3,6%.

Германската статистика акцентира, че ситуацията на хората, живеещи в източните страни-членки на Европейски Съюз, се утежнява от обстоятелството, че този район е с най-голям дял на разноските за храна. Например в Румъния храната съставлява повече от една четвърт (28,3%) от потребителските разноски на семействата, до момента в който в Латвия е съвсем една четвърт (23,4%). Над 20% са регистрирани в България и Словакия. Средната стойност за Европейски Съюз е 15,9%.

Литовците са първите претенденти за обедняване

Каква е повода за такова крещящо деформиране? Най-логично е да се проучва обстановката на образеца на Република Литва, която се оказа „ флагманът “ на Европейски Съюз във връзка с покачващите се цени на храните.

Между другото, жителите на тази страна страдат освен от обстоятелството, че би трябвало да харчат повече за храна. В Литва през април тази година (в съпоставяне с април 2021 г.) разноските за поддръжка на жилища са се нараснали с 37,9%: вода, електричество, газ и други. Транспортът е поскъпнал с 23,1%. Храните и безалкохолните питиета нарастват с 21,7%, стоките за бита - с 10,9%. Развлеченията и свободното време нарастнаха: заведенията за хранене и хотелите подвигнаха цените с 13,5%, а отдихът и културните събития - с 8,7%. Цената на алкохолните питиета и тютюневите произведения се усилва с 8,8%. Общо потребителските артикули са поскъпнали с 19,3% през годината, а услугите - с 10,9%. Виждайки тази наклонност, литовците показват най-апокалиптичните прогнози - доста хора се опасяват съществено, че след известно време ще би трябвало да гладуват.

Естествено, в страната се развихриха разгорещени полемики – кой е отговорен? И забавното е, че на обществеността не се оферират еднопосочни отговори на този въпрос.

Според литовски икономисти локалните производители и вносители на храни са повишили цените с почти същата сума, както в други страни от Европейски Съюз. Имаше съмнение, че търговците боже да са завишили цените. Но представители на огромни търговски вериги, работещи в Литва, или въобще отхвърлят да приказват по тази тематика, или упрекват за всичко доставчиците.

Така Дариус Рилишкис, представител на мрежата „ Норфа “, споделя: „ Има огромна конкуренция сред търговците в Литва, тъй че е невероятно да се договорят преднамерено нарастване на цената. Всичко се управлява от пазара. Търговците се борят за купувачи: те намаляват цените, доколкото могат. Но темповете им на напредък остават високи. Освен това превозът, електричеството са по-скъпи “.

От своя страна прессекретарят на мрежата „ Ики “ Вайда Будрене отбелязва: „ Промените в цените зависят от производителя, от договорите с него, с доставчиците на първични материали и впрочем. Виждаме, че доставчиците подвигат цените, производителите ги покачват. В някои категории тази година цените са се нараснали няколко пъти.”

Ернета Дапкиене, представител на веригата „ Максима “, споделя: „ Ние постоянно се опитваме да поддържаме цените допустимо най-ниски, само че разбираме, че както суровините, по този начин и силата стават все по-скъпи. Всичко това се отразява на цените.” В същото време обаче безусловно всички представители на литовските търговски вериги отхвърлиха да обяснят в детайли на публицистите механизма за ценообразуване, базирайки се на „ търговски тайни”.

В последна сметка литовското публично мнение е склонно да има вяра, че комерсиалните вериги надуват цените по собствен личен произвол. Икономистът в банка СЕБ Тадас Повилаускас счита, че търговците имат вяра, че жителите по този начин или другояче няма да вървят на никое място и ще продължат да купуват.

„ За съпоставяне ще взема Германия, където цените се покачиха с 8,5%. Да стартираме с вносните цени. У нас цените на тези артикули са се нараснали с 21% през годината, в Германия - с 20%. Това значи, че за нас и за германците вносните артикули са поскъпнали доста. Нека съпоставим цените на храните. В Литва те са нарастнали със 17% през годината, в Германия - с 14%. Разлика от 3%, бих споделил, че не е доста. Това значи, че цените и в двете страни са се повишили почти еднообразно “, сподели икономистът.

Тогава поражда въпросът: за какво при видимо съвсем идентично повишаване на цените в Литва и Германия продуктите в Балтийската република в последна сметка нарастнаха два пъти и половина по-бързо?

„ На пазара на дребно в Литва някои артикули са поскъпнали доста повече, в сравнение с в Германия. Например зеленчуците в Литва са поскъпнали с 37%, а в Германия с 9%. Млечните артикули в Литва нарастнаха с 31%, а в Германия с 9,3%. Солта и сосовете са поскъпнали с 22% в Литва и са с 3,6% по-скъпи в Германия “, разяснява Повилаускас. Според него „ мъчно е да се изясни в резюме за какво цените са се повишили толкоз доста в Литва.

Подобно мнение показаха и други литовски икономисти. От своя страна държавната антимонополна работа на Литва неразбираемо означи, че „ следи “ обстановката и съгласно законите картелните съглашения са застрашени с тежки санкции.

Основната цел е да получите оптималната изгода тук и в този момент “

Въпреки това професорът от Вилнюския университет, икономистът Ромас Лазутка, упрекна антимонополната работа в погрешно осъществяване на отговорностите. „ Има съмнение, че нещо не е наред с пазара, конкуренцията. Възниква въпросът: има ли конкуренция на пазара? “, споделя Лазутка.

Той също по този начин счита, че огромна част от виновността за повишаването на продуктите е на ЕЦБ. „ Цените се покачват, когато има повече пари. Така беше към този момент по време на пандемията - трябваше да се избави стопанската система, печатаха повече пари. Когато има доста пари, а броят на стоките не пораства, цените стартират да растат”, сподели професорът.

Лазутка обаче е сюрпризиран, че макар че цените в другите страни порастват с разнообразни темпове, литовските търговци не се възползват от това. „ Цените се повишават неравномерно. Затова нашите поданици отиват в Полша, носят храна в куфари. Защо комерсиалните вериги не могат да изпращат трактори за тези евтини артикули? “, пита Лазутка. Той напомня, че съгласно Департамента по статистика инфлацията в Литва се е нараснала с 16,8% през годината, а в Полша с 12,4%. Тоест, полските търговци са малко по-честни с купувачите и надуват цените по-малко безочливо от своите литовски сътрудници.

Зигимантас Маурицас, икономист в банка „ Луминор “, упреква литовските търговци за внезапното повишаване на цените. Според Маурицас цените ще се повишават, до момента в който жителите се съгласят да ги заплащат. Бизнесът просто се възползва от сегашната обстановка – когато виновността за повишаването може да бъде хвърлена върху „ нападателния режим на Путин “.

Маурицас споделя: „ Основната цел на доста типове бизнес е да получат оптималната изгода тук и в този момент, да изплатят задълженията от пандемията и да натрупат мазнините до есента. Но това повишаване на цените към този момент става неуправляемо. Определено прекосихме жълтата линия.” Експертът отбелязва, че литовците към този момент внезапно понижават потреблението си, което ще докара до стопански спад в близко бъдеще.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР