Необходимо е борбата с дезинформацията да стане стратегически приоритет за

...
Необходимо е борбата с дезинформацията да стане стратегически приоритет за
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: България отдавна е мишена на руската хибридна война

Необходимо е битката с дезинформацията да стане стратегически приоритет за всички държавни институции и за цялото общество. Това съобщи министърът на защитата Атанас Запрянов в приветствието си към участниците в кръгла маса на тематика: " Изграждане на институционална резистентност против зловредното задгранично въздействие “ през днешния ден, 25 юни. Организатор е Центърът за проучване на демокрацията, а събитието се организира в " София Балкан Палас “. На форума се преглеждат опциите за създаване и използване на ограничения за възстановяване на потенциала на обществения и частния бранш за противопоставяне на хибридните закани.

В приветствието си министърът на защитата уточни още, че би трябвало да бъде основана институционална рамка за ефикасни държавни и стратегически връзки. " За задачата следва да бъде избрана водеща национална институция и да бъде насърчавано устойчивото междуведомствено и публично съдействие в сферата “, изясни той.

В обръщението си към участниците министър Запрянов уточни още, че през идните години България ще се сблъсква редом освен с съветската хибридната подривна активност, само че и с хибридните въздействия на Китай като редовно предизвикателство.

" Противодействието на хибридната война на Кремъл в осведомителното и цифрово пространство през днешния ден е от първостепенна значимост за България и в частност – Министерството на защитата. Дезинформацията е най-непосредственото предизвикателство, с което се борим всеки ден “, разяснява министърът.

По думите му - България от дълго време е цел на съветската хибридна война, като задачата на Кремъл е оказване на въздействие върху процесите на взимане на вътрешнополитически решения.

" Що се отнася до България и в частност защитата, главният хибриден съветски разказ е тотално обърнато показване на тематиката за мира и

войната “, уточни министърът и добави: " Предоставянето на военна помощ за Украйна е наш стратегически интерес и ще продължим да поддържаме Украйна, в това число и с изпращане на в допълнение въоръжение и техника “.

На Срещата на високо ниво на НАТО във Вашингтон, Съединени американски щати през юли една от сесиите ще е отдадена напълно на поддръжката на Украйна и на нея ще бъде обърнато най-сериозно внимание на дезинформацията, уточни министър Атанас Запрянов.

Една от най-наглите и неуместни съветски хибриди неистини през днешния ден е за идното изпращане на български военнослужещи на фронта в Украйна. Министерството на защитата нееднократно е опровергавало тази подправена вест, само че значително хора се подвеждат от сходни операции, сподели още министърът. Според него казусът с незаетите вакантни длъжности във въоръжените сили се дължи в немалка степен на тази и сходни на нея неистини и операции.

Сред тематиките, наранени на кръглата маса, бяха още сигурността в Черноморския район, противопоставяне на тактиките за хибридна война в осведомителното и цифровото пространство и други. На форума участваха посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мартен, някогашни министри на защитата, посланици, представители на гражданския бранш и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР