Църквата Св. св. Константин и Елена посрещна своята 160-годишнина с

...
Църквата Св. св. Константин и Елена посрещна своята 160-годишнина с
Коментари Харесай

Храмът в Осмар граден с камък от Преславската крепост

Църквата " Св. св. Константин и Елена " посрещна своята 160-годишнина с нов иконостас Всеки, който желае да се включи в ремонта, може да го направи с труд, материали или с финансова помощ
 

Храмът " Св. св. Константин и Елена " в с. Осмар означи 160 година от основаването си. Жителите и гостите на шуменското село означиха събитието с особена церемониалност. Тържествената св. Литургия бе отслужена от духовници от Шуменска духовна околия и посетители, а ръководителят на храма иконом Пламен Марчев поздрави християните. В словото си той сподели, че да построиш храм в днешно време е трудоемка задача, а какво ли е било през време на огромни тествания, когато единствено за две години - през 1882 година, е издигната църквата, носеща името на светите равноапостоли император Константин и майка му кралица Елена.

Интересно е, че позволение за построяването на храма е обещано с ферман от султан Абдул Меджид I. Изграден е с камък от Преславската цитадела - като знак на националния дух и приемствеността сред предишното великолепие и съвремието. Пръв духовник в новопостроената черква става поп Димитър от село Беброво, Търновско.

Най-старата икона в църквата е дарена през 1866 година при освещаването й. Но е свалена от олтара и изгубена за дълго време. При ремонт на църквата майсторите откриват реликвата под покрива на камбанарията.

Заедно с иконата на св. св. Константин и Елена откриват още една с избледнели облици - на братята Кирил и Методий, която се връща реставрирана. Таванът на църквата е обкован художествено с дървени летви на ромбове и успоредни линии, съвсем няма фрески. Вляво от иконостаса е сложена мемориална плоча в памет на починалите във войните през 1912 - 1913 година от село Осмар.

Храмът " Св. св. Константин и Елена " посрещна своята 160-годишнина с напълно нов иконостас, реставрирани са огромните иконостасни икони, покривът също е заменен. В момента се има довършителни работи, с цел да бъде напълно актуализирана църквата. В непосредственост до нея е музеят, отдаден на селото.

С богата стратегия жителите и гостите на Осмар означиха 140-годишнината от основаването на читалището си, което първоначално е било в църковния двор. Днес то е в центъра на селото.
Дарителската акция за събиране на средства за храма
Продължава дарителската акция на църковното настоятелство при храма " Св. св. Константин и Елена " в с. Осмар, Шумен.

" През последните месеци по Божия благосклонност и благодарение на доста хора, които отделиха материални средства, време и труд, се смени подът на храма и се направиха някой спомагателни поправки ", оповестяват от църковното настоятелство. И изричат признателност към всички, които се включиха в това делото. Предстоят обаче още поправки действия, за които са нужни още средства. Всеки, който желае да се включи във възобновяване и ремонтирането на храма, може да го направи с труд, материали или с финансова помощ на сметката на храма.

Прав. храм Св.св.Контантин и Елена с Осмар
BIC: UBBSBGSF
BG47UBBS 800210 28667340


 
Селото е известно с пелина, хан Крум запазил лозята му
Селото се намира в югозападната част на полите на Шуменското плато. Разположено е на наклонен скат върху чернозем. На югоизток  граничи със землищата на селата Троица и Хан Крум, на юг - със землищата на село Миланово, на югозапад със землищата на гр. Велики Преслав и на северозапад - със землищата на с. Кочово. В покрайнините му в предишното са се отглеждали хиляди декари висококачествени лозя. През селото минават два ручея, в предишното пълноводни. Карстовите скали над селото са обиталища на колонии от прилепи. В непосредственост е резерватът " Букаците ".

Теренно обхождане на територията на Шуменско плато през 2007 година локализира населено място от халколита, на 1,5 км югозападно от селото в местността Карабалар. Днес то е изцяло унищожено. Подобна е ориста на второто разкрито населено място от халколита, на 3 км югозападно от селото и на 100 м от брега на река Врана.

През 1957 година в местността " Осмарски боаз " са открити фрагменти от тракийска керамика, части от глинени съдове, украсени с вълнообразни линии, парчета от мазилка на землянки със непокътнати отпечатъци, върхове от стрели, палешник от желязо във формата на триъгълник и други, което потвърждава битие на населено място, наречено " Зелениград ", датиращо от IV в. прочие Хр. и съществувало до XII-XIV в. Според Карел Шкорпил, в " Осмарски боаз " има следи от две скални църкви - " Диреклията " и " Костадинов манастир ", гробници и византийски монети, скален феодален манастир от 12 - 14 век със мощно развалени фрески. Църква от средата на 19 век с икони от локални майстори - евентуално на Христо Беделев. Селото е едно от най-богатите в Североизточна България. Прочуто е с създаваното в него вино " Пелин ".

Пет-шест фамилии изнасят вино още отпреди Освобождението. Сега в селото се пробват да възродят винопроизводството и пазят комерсиалната марка " Пелин ". В селото и района битува легенда, че когато кан Крум заповядва да бъдат изкоренени лозята, резервира за персонално прилагане насажденията в региона на Осмар. С това хората изясняват превъзходните качества на създавания там " Пелин ", потвърждавайки, че се прави по рецепта и технология, останали от времето на Първата българска страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР