Трябва политическа стабилност, за да може цялата система за национална

...
Трябва политическа стабилност, за да може цялата система за национална
Коментари Харесай

Военният министър с тежки думи за армията, къде е проблемът

Трябва политическа непоклатимост, с цел да може цялата система за национална сигурност в България да бъде постоянна и да преодолее наличните дефицити, уточни министърът на защитата в оставка Драгомир Заков в изявление за Нова телевизия.

Той съобщи, че армията е пред колапс, със остаряло съоръжение, а някои структури са на ръба на оцеляването. Военновъздушните сили (ВВС) са една от тези структури и обстановката е сериозна. Според Заков аргументите са, че в предишното армията е била използвана за политически цели, редовно е недофинансирана, и са били вземани неправилни решения, което е довело до струпване, мъчно преодолимо в границите на няколко месеца.

По мотив закупуването на нови осем изтребителя от Съединени американски щати, министър Закон разяснява, че планът е доста основен, част от модернизацията на армията, и е първият за по-високотехнологично въоръжение. По думите му той ще вкара Военновъздушни сили в 21-ви век, а с това и цялата войска.

Заков добави, че парите за тези изтребители до края на тази година са планувани в бюджета на Министерството на защитата и те не могат да бъдат употребени за други цели. Според него съществува риск да бъде провален договорът за нови изтребители, дефинира го като „ политически “ - зависи от обстановката в България, изборите, дали ще има постоянно държавно управление, парламент, който да е задоволително дълго работещ, с цел да одобри плана за капиталов разход. „ Всяко закъснение на този развой слага под риск качествата на Военновъздушни сили “, уточни той.

„ Няма по какъв начин да има сигурност без да има войска. И няма по какъв начин да има повишение на приходите, мощна стопанска система, в случай че няма сигурност “, сподели Драгомир Заков.

Относно връзките сред България и Русия министърът в оставка разяснява, че в дипломацията е доста значим правилото на равнопоставеност и взаимност.  Според него, с цел да има позитивно развиване на нашите двустранни връзки, Москва би трябвало да вземе решение да смени посланика си у нас. „ Здравият разсъдък споделя, че в случай че искаш да поддържаш положителни връзки с една страна, посланикът, който те съставлява, би трябвало да е добре признат. Очевидно дипломат Митрофанова не е добре призната в България “, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР