Тристранният съвет провежда днес извънредно заседание. Очаква се социалните партньори

...
Тристранният съвет провежда днес извънредно заседание. Очаква се социалните партньори
Коментари Харесай

Кризисните мерки действат, време е за стратегически

Тристранният съвет организира през днешния ден изключително съвещание. Очаква се обществените сътрудници да обсъдят план за промени в държавното разпореждане за мярката 60:40, ориентирана към опазване на заетостта, като се планува нейният период да бъде продължен до края на годината.

През първите месеци администрацията забуксува тъкмо с тази мярка, в този момент машината към този момент е смазана и работи добре, счита икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система.

В Германия такава мярка е непрекъснато настояща, а по време на коронакризата бяха облекчени параметрите на държавната помощ. Там има непрекъснат механизъм за субсидиране на някои от предприятията при неподходящи условия, разясни той в изявление за БНР.

В някои страни, изключително в по-развитите индустриални страни, тази мярка се разглеждаше като поддръжка на огромни индустриални предприятия с концепцията да се резервира квалифицираната работна ръка в браншове, където дълги години се градят умения, посочи Лъчезар Богданов.

„ Важни, стратегически, огромни компании, на които се крепи промишлеността на дадена страна. Там ограниченията се ползват за по-малък брой компании, които са огромни работодатели. Даже в някои страни категорично бяха изключени дребните компании от тази мярка – те получиха различен тип помощ. В България възприехме методът да е отворен за всички и неизбежно - когато е по този начин, имаме десетки хиляди компании, които се възползваха. Имаше компании, които желаеха за двама служащия, за един, за трима суми по 200-300-500 лв.. Всичко това е административен товар “, разясни специалистът.

Няма политическа логичност да се дава заден ход и да се приключва тази мярка. Правителството към този момент се е заело с 1 милиард таван за тази мярка, уточни Богданов.

„ Освен това тя явно работи, явно резервира приход и работни места на хората в тези предприятия, тъй че беше предстоящо, че до края на годината, а евентуално и при започване на 2021-а ще бъде още един път продължена. Имам съмнение, че това ще бъде направено още един път за още три месеца “, разяснява икономистът.

"Тази помощ е спешна. Тя по своята философия цели да даде нещо като мост на бизнеса за един къс интервал, в който има непредвидим външен тежък потрес. Затворен е бизнесът, затворен е магазинът, или контрагентите в Италия, Германия, Франция са спрели работа за месец или два, няма никакви поръчки, всичко е блокирано. Не би трябвало да се преглежда като форма на устойчива политика за поддръжка на бизнеса и за възстановяване на бизнес средата “, означи още Лъчезар Богданов.

„ Това преструктуриране на стопанската система, за което всички приказват и в света, и в Европа, би трябвало да стартира да се случва и в случай че страната ще подхваща някаква политика, по-добре да насочи мисленето си в тази посока. Не просто да крепим претовареност във компании, които са исторически насложени или компании в бизнеси, които ще бъдат трайно наранени от измененията в световната икономическа картина, а да се подкрепят тези, които в този момент имат концепция – да удвоят, утроят бизнеса си в идващите години. Това е помощ, ориентирана към бъдещето “, разяснява Лъчезар Богданов пред БНР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР