Трима от четирима българи изпитват затруднения да покриват месечните си

...
Трима от четирима българи изпитват затруднения да покриват месечните си
Коментари Харесай

Три съвета как да управляваме личните си финанси в турболентни времена

Трима от четирима българи изпитват усложнения да покриват месечните си разноски. 14,2% съумяват да създадат това доста мъчно, 26,8% - мъчно, а 36,8 с известни усложнения. Едва 3,5% дават отговор с " елементарно " и " доста елементарно ".    Това сочат последните данни на Национален статистически институт за бюджетите на семействата през първото тримесечие на 2023 година, като в същото време разкриват, че 74,6% от българите не регистрират смяна в приходите си, а едвам 20,1% могат да се похвалят с нарастване.   Тази статистика, дружно с високата инфлация и прогнозите за продължаваща турболенция на световната стопанска система, демонстрира, че единственият метод да запазим стандарта си на живот и даже да го подобрим макар събитията е като усъвършенстваме наличните си бюджети.   Именно върху тази тематика падна и акцента на панела “Управление на персонални финанси в среда на стопански опасности ” на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023, който модераторът - Рени Миткова, шеф на компанията за ръководство на вземания ЕОС Матрикс, разказа по този начин:

" Нашата цел е да погледнем по-цялостно върху портфейла на българина - какво се случва с нашите доходи и разноски, опитваме ли се да усъвършенстваме потребителските си привички, доколко са значими за нас финансовата непоклатимост и финансовата независимост, която биха ни обезпечили застраховките и вложенията ". 


Рени Миткова, шеф на ЕОС Матрикс

Чуждите пари се харчат по-бързо от нашите
Рени Миткова беше безапелационна, че анализът на измененията в потребителското държание в последните няколко години, в среда на висока инфлация, е извънредно значимо, защото на процедура инфлация постоянно ще има - " дали ще бъде на толкоз високи равнища, или ще бъде незабележима, тя е реалност ".   Какво демонстрират цифрите?    " Нашите приходи непрекъснато се усилват. Независимо дали става дума за дребен или огромен шеф, всички изпитват нуждата да задържат чиновниците си и да наемат нови хора, тъй че заплатите порастват. За страдание, не със същия ритъм, с който порастват нашите доходи. Статистиката сочи, че приходите ни са нарастнали за 2022 година с 16,5%, само че разноските - със 17,6% ", уточни Рени Миткова.  
По думите ѝ един от най-значимите разноски в потребителската кошница у нас е храната - над 30%, и продължава да нараства. Затова и опитите за оптимизация на бюджетите нормално засягат разноските за не толкоз нужни неща като алкохол и цигари, облекла и обувки, свободно време, изяснява шефът на ЕОС Матрикс и дава съвет, изпитан от самата нея:     " Начините да усъвършенстваме нашия портфейл са доста. В нашия фамилен бюджет да вземем за пример настъпи същинска гражданска война, откакто започнахме да използваме повече дебитните си карти вместо кредитните. Чисто психически харчим доста по-лесно непознатите пари. Проучване на McDonalds, направено преди пандемията, сочи, че с кредитните си карти харчим 37% повече ", сподели още Рени Миткова    И защото тематиката за високата инфлация непрекъснато повдига въпроса за методите за опазване на цената на спестяванията, Рени Миткова подчертава: 
" За мен преди всичко би трябвало да имаме спестявания, тъй като те са основата на нашата финансова непоклатимост. Но преди да се хвърлим към финансовата независимост би трябвало да помислим по какъв начин първоначално да осигурим финансовата си непоклатимост ". 
 Верният път са дълготрайните вложения   След като финансовата непоклатимост е реалност, идва време за вложенията. Затова е значимо да се прави разлика сред съществени категории като икономисване, далавера и вложение.     " Добре е да се прави разлика сред тези три термина. Когато спекулирате с финансови или каквито и да е други активи, купувате нещо, което желаете да продадете след даден интервал от време на някой, който е подготвен да заплати повече за него. Тази активност допуска клиентите да имат задълбочени знания, техническа подготовка и да са подготвени да поемат забележителен риск за къс интервал от време ", изясни Спасимир Маджаров, основен управител на Amundi за България.    От компанията дефинират спестяванията като “бели пари за черни дни ” и са безапелационни, че те са значими, само че показват два съществени казуса. От една страна, инфлацията сега изяжда покупателната стойност на парите, а от друга - те нямат дисциплиниращ резултат, тъй като могат да бъдат изтеглени във всеки един миг и да бъдат вложени в някакво краткосрочно наслаждение. 
 Спасимир Маджаров, основен управител на Amundi за България 
  " Ние се фокусираме върху непрофесионални вложители и считаме, че има два съответни метода за клиентите ни да се защитят от инфлацията и да си подсигурят по-добър стандарт на живот след време. Първият метод е да се задели някаква сума и да се влага цялата във фонд за най-малко пет години. Още по съответен вид е да се закупи пестелив проект - всеки месец да се влага някаква дребна сума ", сподели Спасимир Маджаров и очерта двете съществени правила за сполучливи вложения в акции: наложителен небосвод от най-малко пет години и дисциплинираност. 
  А данните от 1930 година насам изцяло поддържат неговата теза - 86% от всички петгодишни интервали са позитивни, което значи, че са донесли приход. При 15-годишните интервали този % е 100%, като доходността е 10-20%.    " С вложението на дребна сума вие осреднявате флуктоацията на пазара и междинната движеща се крива постоянно е възходяща. По този метод даже в даден интервал да има отрицателно придвижване, в дълготраен проект то се почиства ", добави основния управител на Amundi за България. 

Не е нужно да разбирате от технологии, с цел да инвестирате в тях   Технологиите са на всички места към нас, а представители на промишлеността са окопирали всички лидерски позиции за пазарна капитализация. Но софтуерното развиване и нововъведенията в огромна степен се движат от доста по-малки организации - така наречен стартъпи.   Именно върху вложения в сходни дружество е фокусирала своята активност платформата SeedBlink, а нейният шеф за България Ангел Хаджиев изясни:   “Това са започващи предприятия, които търсят финансиране, и с един доста допустим размер на инвестицията всеки може да си сътвори портфейл и по този метод да ръководи средствата си. Ако тези средства стоят в банка, равнището на инфлация ги изяжда всяка секунда. Инвестициите в този бранш са изрично дълготрайни, защото това са започващи предприятия с 5-10 годишен проект за развиване. "  

Ангел Хаджиев, SeedBlink

Тъй като платформата влага само в софтуерни компании, нейната публика е по-специализирана - " схваща от технологията, която стои откъм гърба, и търси малко повече от бизнесмодела, влизайки в елементи ". Но Ангел Хаджиев е безапелационен, че всеки един човек, даже да няма знания, " може да диверсифицира своето благосъстояние " посредством акции на започващи софтуерни предприятия. 
  Затова и от 43 български акаунта преди година към днешна дата SeedBlink може да се похвали с над 1200, със приблизително 8 обособени вложения и междинен билет от 8000 евро. Може ли обаче средата за софтуерни вложения у нас да се усъвършенства? Според шефа на компанията за България - сигурно.    " Добри практики има на всички места. В Англия да вземем за пример има държавни стратегии, които подсигуряват на вложителите главницата на инвестицията в границите на 24 месеца. Ако нещо се случи с някой стартъп, главницата до 100 000 паунда се възвръща. Освен това има данъчни облекчения за самостоятелните вложители - в случай че нещо се случи с дадената компания, в която е инвестицията, не се дължат налози за нея ", сподели Хаджиев. 

В панела взе участие и Филип Михайлов, изпълнителен шеф " Финанси и Риск " на ЗК УНИКА България, който е безапелационен, че митът, че застрахователната просвета в България е доста по-ниска от тази в Европа, би трябвало да бъде развенчан един път вечно.

Рени Миткова от ЕОС Матрикс обобщаи есенцията на положителното ръководство на персоналните финанси и обрисува инструментите, които са в ръцете на всеки един от нас:   " Добре е да имаме един малко по-цялостен взор върху персоналния си портфейл. Не единствено върху приходите, а и върху разноските. Да се замислим върху това по какъв начин да подсигурим фамилията си, да си подсигуряваме финансова непоклатимост - и със спестявания, и със застраховки, след което да помислим по какъв начин парите ни могат да работят за нас по този начин, че да ги спасим от инфлацията и да си осигурим едно по-добро бъдеще ”. 

Повече от ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023 четете тук
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР