Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у

...
Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у
Коментари Харесай

Живков: Скокът на цените е заради неизвестността каква ще е зимата

Три са вероятните дати за затварянето на въглищните централи у нас. Tова разгласи в особено изявление за NOVA енергийният министър Андрей Живков.

.„ 2035 година, 2038 година и 2040 година е това, което ще дадем като индикативни дати за затваряне на въглищни централи. Те наложителни би трябвало да се потвърдят от Народното събрание. За тези три разновидности ще се разработят сюжети за метода и съответните стъпки на прехода. В този миг ние разчитаме на „ Марица Изток 2 “, която сега крепи цените на едни от най-ниските равнища в Европа. Проблемът е обществен и страната би трябвало да покаже, че мисли за хората “, добави той.

„ Азерският газ е някакъв тип решение в обстановката, в която в този момент се намират цените на съветския газ. Проблемът с азерския газ е със забавянето на построяването на българо-гръцката връзка. Силно се надявам и съм сигурен, че повече отсрочване на този план няма да има, с цел да се възползваме от цялото количество азерски газ, който по контракт имаме “, уточни Живков.„ В края на зимата и началото на пролетта ще има едно усмиряване на пазарите. Това са прогнози. Ще ми се тези прогнози да се окажат сполучливи “, добави Живков.

От КЕВР направиха прогноза за 20-30% растеж на цената на тока?

Не можем да предвиждаме проценти на цените. Изключително изменчив е пазарът, изискванията тогава могат да бъдат по-спокойни.

Възможно ли е сметката ни за парно да нарасне?

През последните няколко дни цената на газа скочи толкоз доста, никой анализатор не го очакваше. Това не е стабилно и сигурно цената няма да се задържи дълго на това равнище.

Какъв е рискът за цената на водата?

С сдруженията, които доставят вода, казусът в действителност е сериозен. Когато КЕВР е дефинира цените на водата за бита, равнищата на цените на електрическата сила са били други. ВиК-тата са сключили контракти на по-ниски цени. ВиК Холдингът е на път да сътвори собствен личен търговец на електрическа сила, който да търгува на борсата и ще може да доставя ел. сила на надалеч по-приемливи цени.

Можем ли да чакаме нарастване на цената на водата в границите на годината?

Ако се вземат нужните ограничения в холдинговото сдружение, смятам, че може да се умекоти резултатът. Дори да има някакво нарастване, в което се колебая, то ще бъде неголямо.

На места в страната споделят, че водата е с 80% по-скъпа. Смятате ли, че хората могат да си разрешат такова нарастване?

Разбира се, че не. Трябва да отбележим, че има сдружения, които употребяват гравитачен способ за изпомпване на вода, където този проблем не стои. Дружествата, които употребяват електрическа енергия и помпи, са доста по-малко. Така, че смятам, че до такова нарастване няма да се стигне.

Можем ли да чакаме обезщетения за бита?

Битът все още не е заплашен от повишение на цените до нова година. Ако, наближавайки този краен период на ценовото решение, се види, че има предпоставки за съществено нарастване на цената, страната ще употребява всички запаси, които има, с цел да направи по този начин, че нарастването да не е толкоз огромно.

Възможно ли е високите цени, които се виждат в този момент, през декември, когато се дефинират новите, ще бъдат разнообразни?

Факторите, които дефинират цените, са разнообразни. Това са цената на газа, факторите към цените на въглеродните излъчвания. Много е значима и прогнозата каква зима ни чака. В огромна степен скокът на цените е поради неизвестността каква ще бъде зимата. Имайте поради, че цените на тържищата значително отразяват терзанието и страха на клиентите. Зимата ще бъде такава, каквато е, и без нашите молби. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да способства за намаляване на цените.

Ако цената за мегават/час е 400 лева, ограниченията ще оказват помощ ли фактически?

Компенсациите от 50 лева, които обещахме, ще се кумулират с тази цена. В края на крайщата вършим стъпки, които могат да се създадат незабавно. Ние подкрепяме дребните и междинни предприятия, тъй като позволяваме, че не са били задоволително добре осведомени. Подпомагаме ги и заради друга причина – тъй като цените на пазара скочиха фрапантно. Като поклон към бизнеса, т.е. да покажем, че се стремим да взимаме действителни ограничения.

Не сме в догадка, в която да имаме дефицит на електрическа сила. Служебното държавно управление е насила да работи в изискванията на изчезнал парламент. Това лимитира терена на маневриране прекалено много. Тези обезщетения, които бизнесът искаше и министър председателят Янев разгласи, би трябвало да минат през бюджетна процедура, съобщи Живков. По думите му всичко е допустимо, само че е уверен в отговорността на партиите и че те ще ги поддържат.

 Вече има оферти от разнообразни страни за ограничения на европейско равнище. Ако ще се вкарва мораториум върху търговията с квоти, всички би трябвало да го поддържат, само че не виждам кой би бил срещу. Ударът от цените е върху цялата европейска стопанска система, освен върху България. Ние сме член на Европейски Съюз и едно ограничение на износа на сила, е ограничение на стоките. Консумираме към 4000 – 4200 MWh, а произвеждаме до 6 000 MWh. В най-силните дни се изнасяха към 2000 mWh, тъй че ние въобще не сме в догадка, в която да имаме дефицит на електрическа сила “, съобщи министърът

„ Ние подкрепяме тези компании, които позволяваме, че не са били задоволително осведомени в тези 9 месеца да подхващат стъпката за избор на снабдител на свободния пазар. Подпомагаме ги и тъй като цените на пазара скочиха фрапантно и ние вършим поклон към бизнеса, демонстрираме, че сме подготвени да вземаме действителни ограничения. Искрено се надявам, като забележим какви са резултатите от акцията, която подхваща, решението да си остане такова и в случай че има удължение, то да е с месец да вземем за пример. Фрапиращо число са компаниите, които не са си намерили снабдител на електрическа сила - 256 000 “, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР