Три са факторите, които ще окажат най-сериозно влияние върху изборите

...
Три са факторите, които ще окажат най-сериозно влияние върху изборите
Коментари Харесай

Социолог: В неделя всичко ще се реши с фотофиниш

Три са факторите, които ще окажат най-сериозно въздействие върху изборите в неделя. Първият е мобилизацията на гласоподавателите. Вторият е машинното гласоподаване и възможното терзание у част у гласоподавателите да гласоподават с машини. Третият фактор е гласуването в чужбина.

Това съобщи в предаването " Лице в лице " по БТВ шефът на социологическа организация " Алфа Рисърч " Геновева Петрова, която разяснява последното проучване на организацията.

" За вота от чужбина можем да допускаме единствено въз основата данни, които имаме от гласуването зад граница на 4 април. Гласуването в чужбина ще е най-важно за Демократична България (ДБ) и Движение за права и свободи, които са в доста близки позиции. ИТН (ИТН) също е партия, за която вотът от чужбина може да помогне да вземе преднина пред ГЕРБ. Това зависи от обстоятелството дали ще се повторят резултатите от гласуването на 4 април ", добави тя.

" Нито една организация не дава преднина на една от двете партии - Има Такъв Народ или ГЕРБ. Всичко ще се реши с фотофиниш. Двете партии са с извънредно изравнени позиции.

Има Такъв Народ е партия, която няма завършено ядро от консолидирани последователи. Това е изцяло обяснимо, тъй като това е млада партия. Сред техните гласоподаватели се открояват младежите, както и разочарованите от предходното ръководство. При Изправи се! Мутри вън! обстановката е същата и се събират разнородни гласове. При Демократична България е малко по-различно. Там има твърдо ядро, само че Демократична България също по този начин събират много гласове от периферията. 10% от решилите твърдо да гласоподават към момента не са решили за кого. Това са близо 300 000 души, които могат да оказват помощ както за решаването на първото място, по този начин и за решаването на това кои партии ще влязат в Народното събрание. От по-висока изборна интензивност биха се възползвали протестните и левите партии ", разкри още Петрова.

Изследване на " Алфа рисърч " е извършено в интервала 4 – 7 юли 2021 година от „ Алфа Рисърч “, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 1013 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР