Институциите в Пловдив обсъдиха мерки за координация при случаи на

...
Институциите в Пловдив обсъдиха мерки за координация при случаи на
Коментари Харесай

Институциите в Пловдив обсъдиха мерки за координация при случаи на домашно насилие

Институциите в Пловдив разискаха ограничения за съгласуваност при случаи на домашно принуждение на кръгла маса на тематика „ Координация на институциите в работата им при реализиране на отбрана на правата и ползите на лица, потърпевши от домашно принуждение и лица живеещи под прага на беднотия “, проведена от Адвокатска колегия-Пловдив. Дискусията се организира в Община Пловдив.

Форумът бе открит от кмета на града Костадин Димитров който сподели, че е нужна поредна политика и старания за предварителна защита и отбрана на жертвите от домашно принуждение. Той уточни, че всяка една от институциите, участваща във форума, работи интензивно тази мъчителна за обществото ни тематика да бъде решена. Община Пловдив има развити обществени услуги, които оказват помощ на хората, потърпевши от принуждение. Кризисният център в Пловдив за дами, потърпевши от домашно принуждение, предлага безвредна среда за настаняване и обществена, психическа и филантропична поддръжка. Освен това, от скоро община Пловдив даде безплатно помещение, където създаде Регионален център за консултиране към Адвокатска гилдия – Пловдив, уточни кметът. Според него е належащо съгласуване, наблюдаване и оценка на политиките и ограниченията за попречване и отбрана от домашно принуждение. „ Сигурен съм, че тази кръгла маса ще набележи съответни стъпки в битката против домашното принуждение и съм уверен, че ще имаме резултати единствено след общи ограничения и взаимни дейности “, заключи Костадин Димитров.

От Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи в Пловдив изнесоха данни, че за 2023 година на територията на дирекцията има получени 420 заповеди за отбрана, спрямо 377 през 2022 година, или има покачване от девет %. С всяка последваща година се усилват заповедите за отбрана. Тепърва се построява база данни, която ще работи на територията на цялото Министерство на вътрешните работи и ще обобщава такива случаи за цялата страна. До този миг за 2024 година на територията на Областната дирекция на МВР-Пловдив има издадени 171 заповеди за отбрана, от тях 122 са незабавни, а 49 са непрекъснати, като главно жертвите към 90 % са дами.

От края на предходната година в Министерство на вътрешните работи има основана организация за работа при случаи на домашно принуждение. Указанията са сведени до всяко районно полицейско ръководство (РПУ) в цяла България и са осъществени образования. Във всяко РПУ има избрани районни координатори, с изключение на районните такива, които са осведомени с тези инструкции. Има тъкмо избран логаритъм, по който се работи при получен сигнал, при персонално явяване на разположение, при приемане заповед за отбрана и съвсем няма случай, който да бъде подценен. Дори при случаите на битов скандал се стартира кореспонденция, рапортува се на прокуратурата и се работи, обявиха от ОД на Министерство на вътрешните работи.

В града има спешен център за пълнолетни лица, жертви на домашно принуждение, и два спешни центъра за настаняване на малолетни лица с общ капаците 30 индивида, който е очевидно непълен, сподели Женя Петкова, зам.-кмет „ Финанси, общинска стопанска система и обществена политика “. Тези центрове работят в симбиоза с община Пловдив, държавните институции, Дирекция „ Социално подкрепяне “, Отдел „ Закрила на детето “. Жертвите имат потребност от човешко отношение, психическа и физическа поддръжка.

Когато има лице, потърпевшо от домашно принуждение, на него би трябвало да му се обърне внимание, че то има право на отбрана и че може да получи такава - юрист може да му окаже безвъзмездна правна консултация, в случай че лицето желае да бъде предпазено, може да се приготвят документи за правене заповед за отбрана, след консултиране и съгласуване сред институциите, сподели адв. Георги Баев, ръководител на Адвокатски съвет на Адвокатска гилдия -Пловдив. Той добави, че би трябвало да се мисли за изродяване на повече спешни центрове с по-голям потенциал и в случаите, когато тези центрове са запълнени, да се мисли за други разновидности, където да бъдат настанявани жетвите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР