На 21 май православната църква почита светите равноапостоли император Констатин

...
На 21 май православната църква почита светите равноапостоли император Констатин
Коментари Харесай

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Какви са традициите и кой празнува?

На 21 май православната черква уважава светите равноапостоли император Констатин Велики и майка му Елена. Имен ден честват всички с имената Константин, Костадин, Костадинка и Елена, Еленко.

През 313 година император Констатин издава Миланския едикт, с който вкарват християнството като публична вяра в обширната Римска империя. Самият той приема християнската религия в края на живота си. Константин стартира интензивно строителство на християнски църкви и манастири. През неговото ръководство се привиква и Първият космополитен събор в Никея (325 г.), който осъжда арианската разкол. Царица Елена посещава Йерусалим, открива животворния кръст Господен и издига доста църкви в града, във Витлеем и в Елеонската планина.

У нас националният фетиш към св. Константин и св. Елена е доста мощно развъртян в Странджа планина, където празника им назовават Костадиновден. За него е присъщ един доста забавен бит – игра върху огън, наричана нестинарство. Обичаят постоянно се изпълнявал от българското и гръцкото население в Странджа до 1912-1913 година До 60-те години на ХХ в. се среща в с. Българи в източната част на Странджа планина, където в наши дни се възобновява.

 Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден 2 мин. Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София 1 мин. Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София  Серия набези и грабежи в кв. „ Лагера “: Жителите патрулират в търсене на причинителя 4 мин. Серия набези и грабежи в кв. „ Лагера “: Жителите патрулират в търсене на причинителя  Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор 2 мин. Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор  Вижте отговорите от матурите по избираем предмет 2 мин. Вижте отговорите от матурите по избираем предмет  Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден 2 мин. Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София 1 мин. Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София  Серия набези и грабежи в кв. „ Лагера “: Жителите патрулират в търсене на причинителя 4 мин. Серия набези и грабежи в кв. „ Лагера “: Жителите патрулират в търсене на причинителя  Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор 2 мин. Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор  Вижте отговорите от матурите по избираем предмет 2 мин. Вижте отговорите от матурите по избираем предмет

Това е денят на игрите върху огън – нестинарството

Нестинари ставали и мъже и дами, като дамите трябвало да бъдат на възраст, на която към този момент не могат да раждат. Те нормално са от едни и същи родове, т. е. нестинарството се предава по завещание. За основна нестинарка се избира най-възрастната жена, чиято къща назовават „ конак ” или „ столнина ”. Там в червени калъфи, наричани ризи, се пазят свещените икони на св. Константин и св. Елена. Там е и свещеният нестинарски барабан, който се употребява единствено при игрите върху огън.

Денят на св. Елена и св. Костадин се счита за хаталия, за неприятен ден и на него нищо не би трябвало се работи, с цел да не се разсърди светицата. В Родопската област Костадиновден е празник, уважаван от овчарите, и се назовава Предой, Мандра или Отбив. На този ден доят овцете и отлъчват агънцата от майките им. Устройват се общи трапези край къщите. Костадиновден е прочут в тракийските села като Кърчана и се знае, че на този ден слънцето пече доста мощно. Затова прибират добитъка в оборите, с цел да не „ кърчаняса ”, т.е. да не слънчаса.

Българската страна ще настани наш духовник в църквата

На празника на светите равноапостоли Константин и Елена в манастира в едноименния черноморски курорт Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Архиерейска Света литургия и водосвет в съслужение с варненски свещеници. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР