Три минути. Толкова отне в понеделник процедурата по гласуване на

...
Три минути. Толкова отне в понеделник процедурата по гласуване на
Коментари Харесай

Поредни корекции на механизма за разследване на главния прокурор минаха на първо четене

Три минути. Толкова лиши в понеделник процедурата по гласоподаване на първо четене в пленарната зала на следващите законови ремонти в механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му. Без показване от вносителите, без никакви диспути и след небрежно прочетен кратичък отчет на правната комисия от една страница законът беше подсилен на първо четене.

Липсата на диспути може, несъмнено, да значи, че всички депутати до един са осведомени с казуса, който този закон претендира да реши, и нямат искания към препоръчаното решение. Само че в поддръжка на закона гласоподаваха 90 депутати, а 31 бяха срещу (ИТН и " Възраждане " ) и 13 (от БСП) се въздържаха.
Да се спрат опитите да се блокира назначението на проверяващ на Сарафов
(ЗСВ) бе импортиран от депутатите от ПП/ДБ Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов на 7 август, ден откакто Народното събрание гласоподава предходна корекция на механизма за следствие на основния прокурор. С други думи, това ще е третата смяна в материята за интервал от три месеца и половина.

Проектът планува в закона категорично да се запише, че прокурорската гилдия назначава прокурор пъкъл хок за следствие на единствено на сигнали против основния прокурор, само че и в случаите, когато сигналът е против зам.-главния прокурор. Освен това се задължава Висшият правосъден съвет (ВСС) в шестмесечен период да построи и вкара единна система за инцидентно систематизиране, като до тогава се ползват настоящите системи за инцидентно систематизиране.
Реклама
Целта на закона е да се преодолеят опитите да се блокира назначението по новия механизъм на прокурор, който да проверява и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов по сигнал за имотното положение на фамилията му. До момента саботирането на този развой се прави по две линии. От една страна Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет твърди, че нямала законово учредения да назначи проверяващ за Сарафов, тъй като в съответния законов текст не било категорично записано, че има пълномощие да назначава и прокурор за следствие на зам. основен прокурор, пишело единствено за следствие на основния (въпреки, че текстовете на закона се поясняват систематично с оглед цялостната уредба).

На второ място - единствено преди два месеца депутати от болшинството, измежду които бяха Кирил Петков и Надежда Йорданова, внесоха ремонти в механизма за инцидентния асортимент на съдията, който да проверява основния прокурор като предвидиха той да се избира по специфична електронна система за инцидентен асортимент, която още не е основана. В този смисъл актуалното предложение за промени има сериозна предистория, която остава неизяснена като законодателен развой, oсобено на фона и на я.

Трансформациите на новия механизъм
Новият механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му бе признат с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт при започване на юни и. Той планува, че следствието в тези случаи се прави от прокурор пъкъл хок, избиран от лист на наказателни съдии с сан на съдии от Върховния касационен съд (ВКС), одобрен от Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд. При съществуване на сигнал за осъществено закононарушение от този лист се дефинира арбитър на правилото на инцидентния асортимент, след което прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет го назначава за прокурор във Върховната касационна прокуратура за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор.
Реклама
Съдиите прецизно извършиха своята част от закона и при започване на юли на инцидентен принцип бе избрана арбитър Даниела Талева от Софийския градски съд за първи прокурор пъкъл хок, който да проверява сигнал против Борислав Сарафов. На същия ден, 7 юли, петима знакови депутати от ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи - Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид, с който се оферират корекции в механизма за установяване на съдията, който ще проверява основния прокурор. Според предлагането проверяващият арбитър би трябвало да се дефинира посредством система за електронен инцидентен избор, която обаче да не е част от единната осведомителна система на съдилищата , данните за избора да могат да бъдат тествани от трети страни, както и да има гаранции против манипулиране на подбора от лица с достъп до системата. С което се основава патова обстановка, тъй като такава система няма, а не се споделя какво да се прави със заварения избор.

На 19 юли прокурорската гилдия пък отхвърли да назначи арбитър Даниела Талева за прокурор, който да проверява сигнала против Сарафов, тъй като открила пропуск в закона - в член 30, алинея 5, т. 21 от Закон за съдебната власт е записано, че колегията назначава определения арбитър краткотрайно като прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да проверява на закононарушения, осъществени от основния прокурор, само че в текста не е категорично маркирано, че колегията назначава прокурор, който да проверява и закононарушения, осъществени от зам. основен прокурор . Сарафов е единствено изпълняващ функционалностите на основен прокурор, само че в това време той заема длъжността заместник-главен прокурор и е шеф на Националната следствена работа.

Прокурорската гилдия прикани Народното събрание да запълни този пропуск, само че няколко дни по-късно депутатите одобриха предходната корекция, импортирана от петимата депутати, без тази промяна.

В същия ден Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов внесоха настоящия план. Ако той бъде признат, по този начин, както е импортиран, прокурорската гилдия няма да има никакви оправдания към този момент да не назначи арбитър Талева за прокурор за следствие на Борислав Сарафов, с което новият механизъм ще започва на процедура. Но поради досегашния опит към саботирането му, законодателният развой ще бъде наблюдаван деликатно от специалисти и от магистратските среди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР