Тревога за галопиращите цени на тока и газа и липсата

...
Тревога за галопиращите цени на тока и газа и липсата
Коментари Харесай

Петър Витанов: Европейците могат да се превърнат в енергийни роби

Тревога за галопиращите цени на тока и газа и неналичието на реакция от страна на европейските институции показаха българските депутати по време на дебата в Европейския парламент с фокус върху повишението на цените за бизнеса и потребителите, ролята на енергийната успеваемост и възобновимата сила и нуждата от справяне с енергийната беднотия.

Ръководителят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов сложи остро въпроса пред своите сътрудници от Екологичен потенциал.

„ Летящите цени на силата шокираха бизнеса и накараха доста фамилии да се запитат, дали ще могат да платят сметките си тази зима. Това е на път да ги трансформира в енергийни плебеи, а Европейският съюз не може да подсигурява на своите жители една от най-основните и значими публични услуги на налична цена. И това се отнася най-силно за моята страна България, където и сега хората изпитват усложнения да си платят сметките, а енергийната беднотия е пет пъти по-висока от междинната за Европа “, сподели Витанов.

Той прикани и за институционална интервенция.

„ Очевидно е, че пазарът самичък по себе си не е в положение да се контролира. В рамките на прехода от изкопаеми горива към възобновима сила сходни разтърсвания са предстоящи. За да бъде обаче сполучлив енергийният преход би трябвало обща енергийна политика на Съюза, която да подсигурява равни условия при подписване на контракти с трети страни. Но най-много Европейският съюз би трябвало да промени отношението си към нуклеарната енергетика и да я преглежда като зелена базова мощ, която да способства за енергийната самостоятелност “, сподели още Петър Витанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР