Тренвьорът на Черно море Тича Галин Стоянов- Патрик даде яснота

...
Тренвьорът на Черно море Тича Галин Стоянов- Патрик даде яснота
Коментари Харесай

Патрика: Целта ни е прогрес, възмъжаване и да погледнем на баскетбола като наша професия

Тренвьорът на Черно море Тича Галин Стоянов- Патрик даде изясненост към обстановката с неговия отбор, който ще разчита най-вече на млади играчи през новия сезон. Той показа пред BGbasket упованията си за развиването на младите състезатели, на които варненският клуб ще залага в идващите месеци и задачите пред тима.

Черно море Тича стартира сезона най-вече с млади състезатели, само че надали концепцията ви не е просто да участвате в шампионата...

Естествено, че идеят не е просто да се взе участие в пъренството. Ако беше по този начин, щяхме да играем в А група. Идеята е да се употребява обстановката, колкото и сложна да е тя във връзка с финанси, с цел да се развиват младите играчи, на които сега несъмнено залагаме очаквания. Истината е, че разполагаме с съвсем трима опитни играчи. Не е доста елементарно. Имаме няколко момчета на 20-21 години. Групата, с която упражняваме е от 15 индивида, осем от тях са мжеду 16-18 години. Те също получават минути на игрището, а не са в тима просто за тренировки. Искаме тези млади състезатели да се утвърдят като такива, които могат да играят мъжки баскетбол. Част от тях да могат действително да покажат през годината, че на тях може да им се гласоподава доверие да бъдат повече от помощни играчи в тимовете си или просто за подготвителния развой. Има и подобен миг с млади играчи, на които им се оферират положителни условия от тимове, които са на по-високо равнище с по-добър бюджет, само че в действителност те биват употребявани като подготвителни състезатели и понякога получават някоя минута. Понякога това е стъпка назаад, в сравнение с стъпка напред в тяхната кариера. Те би трябвало да създадат тази крачка напред и да стартират да виждат баскетбола като специалност и опция за кариера. Да станат мъже в същинския смисъл на думата.

Това, че най-вероятно ви считат за боксовата круша на НБЛ този сезон може ли да бъде плюс за вас?

Нормално е да виждат нашия тим като боксова круша предвид на селекция, опит, класа, липсва на чужденци.

Най-вероятно желанието на младите играчи може да компенсира някое от тези неща?

Това в действителност е нашата концепция. Въпросът е всички тези млади играчи, с които работим и желаеме да развием, да осъзнаят обстановката такава, каквато е, да създадат необикновен скок във всяко едно отношение. Това значи съществено себераздаване, доста сериозен подготвителен развой и вложение от тяхна страна. Включително осъзнаване, че в мъжкия баскетбол няма момент, в който можеш да неглижираш, както и да се отпуснеш в нахлуване или в отбрана. Играеш против мъже, които постоянно ще санкционират твоята неточност. Няма време за отмора даже на равнище умствен развой. Аз съм безусловно уверен, че в един миг, в който другите тимове леко провиснал газта и не са толкоз съсредоточени, могат да се получат забавни моменти. За изненади можем да приказваме откакто изиграем два три мача и забележим на какво равнище сме. Един от мачовете, в който можем да се доближим до нашия противник е във втория кръг на шампионата против Акадамик София.

Това ли е единственият тим, на който можете да бъдете съперник?

Ще дивим в течението на сезона. При нас нещата доста зависят и от включването на Пламен Алексиев, който ще даде друг подтик.

Но пък изглеждахте равностойни в контролата със Спартак Плевен предходната седмица...

Не единствено изглеждахме, а и бяхме безусловно равностойни. Истината е, че мачовете на предсезонната подготовка не са мачовете от постоянния сезон. Не знам дали не е имало миг на подценяване от тяхна страна. Макар, че им костваше изпитание да се върнат в мача и да завоюват. През сезона ще забележим доста разнообразни обстановки.

Колко значимо ще бъде семейството за Черно море Тича този сезон?

При младите играчи, това дали играят като посетители или домакини дава невероятна разлика. Миналата година при започване на сезона, когато се наложи да изиграем четири мача с млади състезатели се получи по този начин, че по време на домакинските мачове бяхме на крилете на страстта. Публиката ги поддържа, а те несъмнено стартират да си имат вяра повече. Факторът домакинство е извънредно значим.

След тези контроли, които изиграхте досега, можете ли да кажете, че виждате искрата в очите на младите състезатели?

Виждам концепциите, които леко започнаха да се трансформират. Изгледахме видео на мачовете, които изиграхме. Състезателите виждат това, което би трябвало да трансформират. Видеото демонстрира всичко. Повечето от тях бяха много по-различни на последните два мача (б.а. на Черноморските игри).

В последна сметка какви са упованията за този сезон?

Прогрес, възмъжаване и да погледнем баскетбола като наша специалност. Те би трябвало да станат баскетболисти, да одобряват баскетбола като професионално преживяване. Не просто да поиграят баскетбол една година.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР