Суров или пък сготвен в ястие, чесънът всякак е на

...
Суров или пък сготвен в ястие, чесънът всякак е на
Коментари Харесай

Защо чесънът посинява при готвене - и безопасно ли е да го ядем

Суров или пък приготвен в ядене, чесънът всячески е на респект в родната кухня. Когато сме го приготвяли в някои от обичаните си предписания обаче, може би сме забелязвали, че по време на топлинна обработка той придобива синкав цвят.
 Дивият чесън - апетитен и благоуханен, само че с рискови отровни двойници
Дивият чесън - апетитен и благоуханен, само че с рискови отровни двойници

Ето кой е отличителният му белег

Макар и да наподобява необичайно, си има пояснение за това. Има също и съответен отговор на въпроса дали е безвредно да ядем " посинял " в процеса на готвене.

Всъщност, това събитие е постоянно срещано и е резултат от химическа реакция. Когато ензим в чесъна, наименуван алииназа (същият, който е виновен за лютивия му вкус) реагира с молекули, съдържащи сяра, това може да докара до образуването на синкави и зеленикави петна.

По-вероятно е чесънът да се " оцвети ", в случай че сме го съхранявали на ниска температура преди да го готвим. Това може да се случи без значение от ястието, към което го прибавяме, ако в него има и киселинна съставна част, като оцет или лимон.

Дори и да видим, че в процеса на готвене посинее, няма място за терзание - това не го прави рисков за ястие. Единствено е добре да сме сигурни, че смяната в цвета в действителност е резултат от контакта на чесъна с киселина, а не е мухлясал например. Разликата можем да установим относително елементарно, защото мухълът обикновено се появява единствено върху дребна част от скилидката и основава груба текстура.
 Храните, които не трябва да държим в хладилника
Храните, които не трябва да държим в хладилника

Една от тях крие риск от хранително натравяне

Има и метод като цяло да избегнем опцията чесънът ни да посинее при готвене. Първият и най-логичен е просто да не го комбинираме с киселинни съставки. Другият е да използваме свеж чесън, защото съпоставяне със остарелия, той е по-малко евентуално да промени цвета си, написа Bon Appetit.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР