Трасето на магистрала Струма“ през Кресненското дефиле най-вероятно ще се

...
Трасето на магистрала Струма“ през Кресненското дефиле най-вероятно ще се
Коментари Харесай

„Магистрална бедност“: Трасето на „Струма“ през Кресна ще се промени

Трасето на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле най-вероятно ще се промени. В момента се изготвя разбор на ограниченията за запазване на околната среда, като той би трябвало да завърши в края на януари. Тогава ще стане ясно окончателното трасе на автомагистралата, а едвам по-късно ще може да се пристъпи към позволение за градеж. Това изясни районният министър Иван Шишков по време на чуване в Народното събрание.

Освен за „ Струма “, той даде детайлности и за строителството на автомагистрала „ Хемус “, пътя Видин – Ботевград и проектите за автомагистрала „ Черно море “.  По думите на Шишков България страда от

магистрална беднотия “,

защото с изключение на, че би трябвало да бъдат издигнати още към 1200 км аутобанове и скоростни пътища, проектирането на инфраструктурните обекти също е до на никое място. На този декор пък почналите планове се бавят с години.

Въпросът с финансирането им остава да виси в пространството, защото, по думите му, за построяването на нужната пътна мрежа ще са нужни 20 милиарда лева Именно поради това министърът предложи още веднъж на депутатите да помислят за концесия на някои пътища в страната.
„ Струма “ през Кресна
След окончателния избор на трасе, последният сектор от аутобана ще има позволение за градеж до май 2023 година, увери министърът. То обаче няма да е за целия 23.6-километров сектор, а единствено „ за дребна част “ от него. Единствено по този метод може да бъде избавен ОВОС-ът, който изтича точно през май идната година.

Мога да уверя, че ще създадем всичко допустимо, с цел да не загубим ОВОС-а и да спасим плана “, разяснява Шишков.

Въпросният разбор на екологичните ограничения се прави върху трите вероятни разновидността за трасе, т.е. не е несъмнено, че ще остане разновидността, определен по времето на ГЕРБ – трафикът в посока Гърция да минава по съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София – по нов път източно от него. Другите два разновидности включват тунел или и двете платна да се изнесат по скатовете на Пирин.

Припомняме, че единствено преди седмица в районна комисия стана ясно, че пък по времето на постоянния кабинет „ Петков “ е имало концепция и за четвърти вид, който планува разделянето на сектора на два стадия. При първия стадий трасето да минава „ почти “, т.е. едното платно да се качи по ската на Пирин, а другото най-вероятно да минава по съществуващия Е79. При вторият стадий на строителство и двете платна да се срещнат, само че да са качени напълно по ската на планината.

По думите на Шишков, в случай че анализът каже, че може да се строи според разновидността на ГЕРБ, признат още през 2017 година, то едвам тогава Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще може да задвижи процедурите. Министърът обаче съобщи, че е имало и надалеч по-добри разновидности, само че е спокоен, че планът ще бъде избавен.
Скоростният път Видин – Ботевград
Множество проблеми се оказа, че има при строителството на скоростния път Видин – Ботевград. Някои сектори се строят от държавното „ Автомагистрали “ по инхаус процедури. Строителството върви безпроблемно само в частта сред Мездра и Ботевград с дължина 33 км, като този сектор се чака да бъде приключен през 2024 година

Между Видин и Макреш има закъснение за основаване на сервитути при голям брой инженерни мрежи. По думите на Шишков въпросът е решен, има позволение за градеж и следва обновяване на дейностите.

За сектора сред Руженци и Монтана, с дължина 30 км, се извършват устройствени процедури, като министърът се надява до май 2023 година трасето да бъде обезпечено и строителството да стартира от средата на идната година. Отчуждаването би трябвало да завърши до края на тази година или началото на идната, като тук забавянето се е получило поради обжалване на Подробен устройствен план.

Трасето сред Монтана и Враца има проблем, защото е проектирано да минава през хранилища за муниции. Това постанова нова разработка, което може да наложи и нов Оценка на въздействието върху околната среда. По думите на Шишков това ще забави строителството.

Припомняме, че проблемите бяха установени още от 2021 година, когато стана ясно, че единствено на два от секторите на пътя се строи, тъй като за тях има издадени разрешителни за градеж. Бившият районен министър Гроздан Караджов също съобщаваше за бюрократични спънки. Въпреки това Караджов бе убеден, че строителството сред Макреш и Монтана може да завърши предварително – през ноември тази година. Там бяха открити археологически находки. Днес Шишков не загатна нищо за въпросния сектор.

Министърът разяснява, че се прави процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за тунел под Петрохан. По думите му, в случай че тунелът бъде издигнат, той ще съкрати трасето на Видин – Ботевград с към 70 км, само че и ще избегне тапите по Хемус.
„ Хемус “
Министърът заяви, че напредъкът на строителството на лот 1, 2 и 3 е надлежно 66%, 20% и 47%. Той подсети, че реалистичният период за довеждане докрай на сектора до Плевен е 2024 – 2025 година Не е несъмнено обаче, че градът ще има обход, който да се свързва с аутобана. Оказва се, че „ Хемус “ няма очакван и планиран пътен възел с автомагистрала „ Русе – Велико Търново “.

Шишков още един път подсети, че строителството през последнтие месеци е било по отношение на, защото предшественикът му Гроздан Караджов не се е разплащал с компаниите.

Вторият лот е най-изостанал, тъй като е последно предоставен “, разяснява Шишков.

Така даже първият и третият да бъдат подготвени в точния момент, то вторият ще се забави, с цел да навакса изоставането.

Шишков разяснява още един път, че с цел да продължи строителството на лот 4, 5 и 6, то към този момент издигнатите обекти би трябвало да бъдат оповестени за търпими с промени в Закон за устройство на територията. За 4 и 5 има утвърдени Подробен устройствен план, минали са и отчуждаване. Лот 6 е на „ финала на отчуждаване “, само че позволение за градеж може да бъде издадено едвам след приемането на специфичния закон, който е дело на Министерство на регионалното развитие и Министерски съвет.

Шишков съобщи, че е най-притеснен от обстоятелството, че обектите нямат гаранции, ТЪЙ КАТО са строени по инхаус процедури. Гаранцията остава за страната, т.е. всевъзможни поправки и нередности ще бъдат отстранявани за сметка на бюджета. Това е по този начин, защото държавното „ Автомагистрали “ е превъзлагало дейностите на частни компании, получили големи задатъци, част от които са изнесени в чували или отишли за строителството на хотели.

Трябва да се потърси вид строителството да продължи, да не се изгубят предплатените пари и да се приключи по законов метод всичко “, разяснява Шишков.

По думите на някогашния зам-министър Андрей Цеков пък от 2.7 милиарда лева за „ Хемус “ са превъзложени 1.8 милиарда лева, като към 1 милиарда са изплатените задатъци на така наречен строителите под прикритие.  При част от пътя Видин – Ботевград 856 млн. лева са превъзложени от „ Автомагистрали “, а задатъците са в размер на 287 млн. лева

За 7 и 8 лот, Шишков още веднъж подсети, че трасетата минават през ловни стопанства и склад за муниции. Пожарна охрана думите му АПИ е в напреднала фаза, с цел да се заобиколят тези обекти и да се направи изменение в плана. Шишков разяснява, че всеки от лотовете ще се раздели на три, с цел да „ може по-гъвкаво да се продължи проектирането и строителството “.

Трасето на лот 9 пък прекосявало през гробище, само че и този въпрос е решен с регионалния шеф на Търговище, тъй че проектирането може да започва.
„ Черно море “
На автомагистрала „ Черно море “ не би трябвало да се гледа просто като на аутобан, който да свърже Бургас и Варна, а като на транспортен кулоар от Истанбул до Констанца, разяснява Борислав Гуцанов (БСП). За момента обаче планът тъпче на едно място.

По думите на Шишков през 2020 година АПИ е провела процедури за разширеен абстрактен план, тъй че да се избере трасе. Избран е един вид, който би трябвало да мине през консултация през Басейнова дирекция Черноморски район, а по-късно и през Оценка на въздействието върху околната среда. Въпреки че е определен един вид, то е наложително пред Министерство на околната среда и водите да се показват три и поради това сега се създават още два.

В начална фаза на планиране на автомагистрала сме “, съобщи министърът.

Реалистично е аутобана да получи Оценка на въздействието върху околната среда през 2024 година, разяснява Шишков. По същото време би трябвало да се снабди с Подробен устройствен план и парцеларен проект. По думите на министъра проектирането може да се заложи в целокупност, само че имайки поради това, че минава през Бургас и Варна, най-вероятно строителстото ще бъде разграничено на три лота.

Припомняме, че аутобанът може да получи еврофинансиране, защото е част от транспортен кулоар номер 8.

За край Николай Нанков (ГЕРБ) подлага на критика министъра, че приказва за пороци в инхаус възлагането, само че в това време по договорите служебният кабинет е изплатим над 320 млн. лева За лот 2 са платени 35 млн. лева, а за лот 3 – 40 млн. лева Останалите пари са изплатени за строителството на „ Видин – Ботевград “.

Нанков разяснява, че Шишков има най-малко 10-годишен проект за развиване на инфраструктурата в България, само че в това време министър председателят и финансовият министър не са внесли бюджет, който да извърши визията на Шишков.

Това е политическо двуличие – да говорите какъв брой неприятно е било преди вас, само че да работите по същия метод. Може да прекратите всички порочни контракти, съгласно вас, и да започнете с нови контракти. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинмагистрала Черно море автомагистрала Хемус автомагистрала Струма Петрохан Иван Шишков Министерство на районното развиване и благоустройството Агенция пътна инфраструктура Видин-Ботевград ПоследниНай-четениИнфраструктура 32 „ Магистрална беднотия “: Трасето на „ Струма “ през Кресна (може би) ще се промени Регулации 56 Европейски Съюз вкарва през октомври граничен въглероден налог Бюджет и финанси 384 За 10 месеца България изнесе артикули за рекордните 80 милиарда лева Крипто 296 Скок до $30 000 или срив до $5000? Биткойн рулетката се завърта Компании 10573 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Личности 6288 Планинарят, който трансформира спестяванията си в бизнес за милиони Пазар на труда 6282 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 3752 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Всички новиниОще от ИнфраструктураВиж всички20-годишна фантазия: България и Северна Македония задвижват Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “Поредна работна група ще взема решение за парите на пътните строителиЗаконът „ Хемус “ ще узакони всички противозаконни инфраструктурни обекти в странатаКрай на тапите? Ремонтите на „ Витиня “ и „ Ечемишка “ са завършили Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройство

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР