Забранява се рекламата на хазарт във всякаква форма във всички

...
Забранява се рекламата на хазарт във всякаква форма във всички
Коментари Харесай

На второ четене бюджетната комисия прие още по-строга забрана за рекламата на хазарт

Забранява се рекламата на хазарт във всякаква форма във всички типове медии - телевизия, радио, печатни издания и всички типове онлайн страници , като единственото изключение е за игрите на държавното дружество " Български състезателен тотализатор " (тото- б.р), защото то наложително разпределя облагата си за спорт и просвета, за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от активността си. Това взеха решение членовете на комисията по бюджет и финанси, които се събраха на изключително съвещание през днешния ден, с цел да одобряват измененията в Закона за хазарта на второ четене. Те бяха импортирани от Теменужка Петкова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС) предходната седмица.

Законопроектът на ГЕРБ и Движение за права и свободи бе импортиран изненадващо в последните дни от 49-ото Народно заседание. За два дни той мина на първо четене през бюджетна комисия и гласуван в пленарна зала. Именно поради него се свика и изключително съвещание на Народното събрание през днешния ден, с цел да може измененията в Закона за
хазарта да се гласоподават и на второ четене преди депутатите да излязат в избирателен отпуск.

В началото на април в Народното събрание имаше импортиран подобен законопроект от " Възраждане ", в който още веднъж се предвиждаше възбрана на рекламата за
хазарт. Тогава текстовете бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната - Демократична България "

Вчера обаче редица медии,
хазартни оператори, спортни клубове и други бизнеси реагираха със серия мнения срещу възбраната на хазартна реклама. Според тях планът не би трябвало да бъде одобряван в този момент, а първо да има публично разискване. Представените мнения са от " Българска радиокомпания ", " Нова Броудкастинг груп ", " Нет Инфо ЕАД ", " Спортал ", " БТВ Медия груп ", като всички те се сплотяват към тезата, че измененията заплашват икономическата непоклатимост на медиите, защото не е имало разискване със наранени страни. Според някои новата възбрана удря медиите предизборно, като ще ги направи по-малко финансово самостоятелни.

Кои са другите ограничавания

На фона на недоволството членовете на бюджетната комисия взеха решение да вкарат още по-строги ограничения .

Допуска се единствено външна реклама върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра (не в началото гласуваните 500 м) от учебни заведения, детски градини, университети , други просветителни институции, върху самите
хазартни зали, както и върху спортни уреди и екипировка, като се изключи тази за деца. Хазартните обекти като казина и игрални зали също би трябвало да са на 300 м разстояние от просветителните институции.

Депутатите гласоподаваха още възбрана за зали с игрални автомати и
казина в селища с под 10 000 поданици , не 5000, каквото беше предлагането на първо четене, само че тя ще влезе в действие три години след приемането на текстовете . Ограничението не важи за националните курорти и за тези, които се намират до 30 км от граничните пунктове. Въвеждат се и спомагателни ограничавания на незаконния хазарт, както и на зареждането на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години посредством пощенски преводи и предплатени ваучери.

Ще бъде лимитирано и рисковото държание при онлайн
залагания. Мерките ще бъдат записани в разпоредба на здравното министерство, която ще включва оптимален престой в даден уебсайт, оптимален размер на загубите за избран интервал, оптимален размер на залозите за избрани игри.

Комисията одобри предлагането неотложно да се заплаща облагата на играчите, тъй че те да не се задържат в игралната зала . Председателят на комисията Йордан Цонев посочи, че на хората неотложно ще се изплаща до 10 000 лева от облагата, а останалата част от нея ще се преведе по банков път до края на първия работен ден, като това ще важи за игрални
казина и игрални зали.

Депутатите се съгласиха и с предлагането на Божидар Божанов от ПП-ДБ хазартната реклама върху спортна екипировка да има надпис, който гласи: " Хазартът носи риск от насърчаване на взаимозависимост ", като той би трябвало да заема най-малко 10% от площта на тениска.

Промените плануват още противозаконната реклама на
хазарт да се установи от Съвета за електронни медии. От своя страна, той ще предава случаите на Националната организация за приходите, която ще постанова плануваните наказания. Освен това уеб сайтове, които разгласяват противозаконна хазартна реклама, ще бъдат спирани по еврорегламента за прекъсване на всяко нелегално наличие онлайн. Това ще става със заповед на Националната организация за приходите, доказана от съда.

Депутатите утвърдиха и една остаряла концепция на финансовото министерство за секване на скица за отбягване на данъчно облагане от хазартните оператори посредством
бонуси в игрите. Сега към този момент се записва, че бонусите не се одобряват за разход за данъчни цели.

Предстои публицистичните промени сред първо и второ четене да бъдат гласувани в пленарната зала през днешния ден на изключително последно съвещание на 49-я парламент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР