Трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 28-годишен мъж. Специалисти

...
Трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 28-годишен мъж. Специалисти
Коментари Харесай

ВМА спасява млад мъж с трансплантация на черен дроб

Трансплантация на черен дроб във ВМА избави 28-годишен мъж. Специалисти от Военномедицинска академия направиха поредна чернодробна трансплантация.

6-часовата намеса е осъществена от екипа на проф. доктор Никола Владов, д.м.н., шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Реципиентът е 28-годишен мъж в последна фаза на чернодробна цироза, а донорът - 67-годишен мъж от гр. Велико Търново, с мозъчна хеморагия.

Колективът на Военномедицинска академия изрича своята изключителна признателност към околните на донора , които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията, с помощта на която ще бъде избавен човешки живот.

" Благодарим и на сътрудниците от великотърновската болница за положителната колаборация и организация през днешния ден ", разяснява проф. Никола Владов. Специални благодарности са отправени и към екипите на Военновъздушните сили за бързите дейности и висок професионализъм, който показват във всяка една донорска обстановка.

За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Юбилейната годишнина от първата трансплантация в болничното заведение е маркирана през месец май, като оттогава досега медицинските екипи са трансплантирали трима пациенти.

За цялата година общата цифра наброява 7. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, систематичните дейности и старания през годините за развиване на трансплантологията във Военномедицинска академия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР