Тракийски университет – Стара Загора участва във Фестивала на лавандулата

...
Тракийски университет – Стара Загора участва във Фестивала на лавандулата
Коментари Харесай

Тракийски университет участва във Фестивала на лавандулата


Тракийски университет – Стара Загора взе участие във Фестивала на лавандулата в Генерал Тошево, по покана на уредниците на празника – инициативния комитет с ръководител Нина Гиргинова и общинското управление. 

Акцент в лавандуловия празник беше кръгла маса на тематика:  „ Модерното стопанство и Нови благоприятни условия за развъждане на лавандула “, в която участваха държавна и общинска администрация, научен свят и аграрни производители. Заместник-ректорът по образователната активност доцент Нели Грозева показа всички благоприятни условия на Тракийски университет, както и специалността Агрономство – етеричномаслени култури, която висшето учебно заведение разкри точно за потребностите на лавандуло- и розопроизводителите.

Земеделските производители бяха безапелационни, че имат потребност от науката, с цел да разрешат проблемите си, както и от подготвени експерти - агрономи, които да ги направляват в развъждането на лавандула.

На територията на общ. Генерал Тошево се обработват съвсем милион декара, като 37 хиляди декара от тях са лавандулови полета и имат 16 дестилерии, което ги слага преди всичко в лавандулопроизводството в Добруджа. Ниската изкупна цена и неналичието на ясна регулация, както на маслото, по този начин и на насажденията, са проблемите в сектора, които би трябвало незабавно да бъдат позволени. Те се сплотиха към концепцията за основаване на държавен стандарт за качеството на маслото с присъединяване на науката и да имат представителна асоциация, която да се бори за техните ползи. Земеделските производители бяха поканени на работната среща, която беше проведена на Фестивала на лавандулата в Чирпан и ще се състои в края на септември в Тракийски университет, с присъединяване и на учените от Института по розата и етеричномаслените култури.

Тракийски университет взе участие в празничния, за Генерал Тошево, ден с информативен щанд, където жителите и гостите на града можеха да се срещнат с всички структурни звена и специалности на висшето учебно заведение.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР