Тракия е смятана са страна на мъдростта. Вярвало се, че в

...
Тракия е смятана са страна на мъдростта.
Вярвало се, че в
Коментари Харесай

Загадките на траките

Тракия е считана са страна на мъдростта.

Вярвало се, че в северните земи се разпореждал синът на Великата богиня майка в слънчевия си облик – Аполон, който е въплъщение на светлото просветление.

Наименованието траки е използвано за първи път от Омир. С него той назовава воините, пристигнали от долното течение на река Марица, на помощ във войната против Троя.

 Траки

Траките са нелитературен народ. Знанието при тях се предавало посредством специфични обреди в затворени секрети общества. Това е закостенял вид просвета и доста постоянно насъбраните познания и умения се съхранявали по-продължително, в сравнение с в литературните общности.

 Траките

Знанието се предавало единствено на достойните и отдадените. Посветените в най-висока степен получавали енергийно величие.

Правилата, по които живее нелитературното общество, са по-силни от писменото законодателство, а спазването им е било по-строго.

 Тракисйки гробници

Целият живот на траките бил ритуализиран. Едни от най-сложните обреди, които изпълнявали, били свързани с безсмъртието.

Една от основните фигури в тракийската митология е тази на Орфей. Той бил считан за възпитаник и наследник на Аполон.

Името Орфей се среща за първи път в един откъс на елинския стихотворец Ибик през VI в. прочие Хр. и е съпроводено от определението – „ ослепително известният “.

Записът отразява една многовековна традиция да се слави систематизирания облик на артиста, който е проницател, врач, преподавател, цар и сановник.

Друг митичен тракийски облик е този на Залмоксис.

Според Херодот Залмоксис е тракийски цар и господ на тракийското племе гети, които вярвали в безсмъртието на душата и задгробния живот.

Гетите считали, че откакто умрат, отиват при Залмоксис. При тях имало традиция да пращат делегат на всеки 5 година, който да известява на бога техните потребности и стремежи.

Херодот споделя, че Залмоксис бил плебей и възпитаник на Питагор. След като се освободил и забогатял, Залмоксис се върнал в Тракия и въвел доктрината на Питагор измежду съвременниците си.

Тракиецът пътувал и в Египет. След като се завърнал в родината си, въвел измежду траките концепциите на египтяните за задгробния живот.

Орфей и Залмоксис са систематизирани и безсмъртни облици на царете жреци, за които се има вяра че са обожествени.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР