Безплатен скрининг на основни медицински показатели ще се извърши с

...
Безплатен скрининг на основни медицински показатели ще се извърши с
Коментари Харесай

Мобилна станция прави безплатен здравен скрининг в Градската градина


Безплатен скрининг на съществени медицински индикатори ще се извърши с мобилна станция за телемедицина в границите на два дни в Градската градина на ул. „ Христо Г. Данов “. Кампанията е проведена в партньорство с регион “Централен “ и дирекция „ Здравеопазване “ към Община Пловдив във връзка Световния ден за битка с хипертонията.

На 17 и 18 май от 10 до 14 часа, без авансово записване, жителите могат да измерят своите растеж, тегло, показател на телесната маса, температура и кръвно налягане. По предпочитание може да бъде осъществена още спирометрия (изследване на дишането), също и сатурация и ЕКГ.

Скринингът ще се прави от записано в Министерство на здравеопазването устройство и под наблюдението на кардиолози от града. В петък на място за консултация ще бъде доктор Цветан Деведжиев от ДКЦ I, а в събота доктор Христин Бойлова от ДКЦ II.

Всяка година на Световния ден за битка с хипертонията здравните организации напомнят, че артериалната хипертония се смята за " модерна зараза ", защото се открива приблизително при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се дефинира като световен рисков фактор за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, гибел и неработоспособност. Честотата ѝ нараства с възрастта, като се покачва стъпаловидно след 50-годишна възраст. Лекарите поучават пациентите си за регулярно наблюдаване на кръвното налягане, което доста може да понижи риска от инфаркт и инсулт. Препоръките са за премерване най-малко два пъти годишно.

Безплатно премерване на кръвното налягане във връзка Световния ден за битка с хипертонията ще се организира и на 17 май в „ Диагностично-консултативен център II – Пловдив “ ЕООД.
Прочетете още
Кампанията има за цел да насочи вниманието на хората към високото кръвно налягане, защото България е преди всичко в Европейския съюз по преждевременна гибел от сърдечно-съдови болести. Артериалната хипертония (АХ) визира към 1,28 милиарда индивида по света, като тя е причина за гибелта на повече от 7 милиона души годишно. АХ е рисков фактор за исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, периферна съдова болест, сърдечна и бъбречна непълнота, ранни когнитивни нарушавания.

Освен премерване на кръвното налягане, при нужда експертите на ДКЦ – II ще организират безвъзмездни съвещания. Акцията ще се организира на 17 май, петък, от 09:00 до 12:00 ч., във фоайето на лечебното заведение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР