Традиционно празникът на жената отваря множество дискусии, свързани с равноправието

...
Традиционно празникът на жената отваря множество дискусии, свързани с равноправието
Коментари Харесай

Стартира социална кампания срещу стереотипите за „мъжки“ и „женски“ професии

Традиционно празникът на дамата отваря голям брой полемики, свързани с равноправието и еманципацията на дамите.  Въпреки големия прогрес в тази посока, към момента има голям брой стандарти във връзка с специалностите, които не престават в огромна степен да се разделят на „ мъжки и женски “. Именно с тези схващания се бори обществената самодейност, която сплотява няколко сполучливи дами с посланието

„ Няма „ мъжки “ специалности. Има хора, които преследват фантазиите си. “

Кампанията започва на 8-и март с вдъхновяващо видео, което споделя за пътя на четири сполучливи българки. Това са Райна Косева, водач на Bulgaria Air, Виктория Димов, инженер в EnduroSat, доцентът по молекулярна биология Милена Георгиева и режисьорът Зорница София (Зорница Попганчева) – дами, които ще прибавят закачливо „ „Картотека и архив" (служба в ПГУ) “ при изписването на специалността си, с цел да вдъхновят девойките и по-младите дами и да ги стимулират, показвайки им, че могат да бъдат каквито си изискат в специалностите си, стига единствено да следват фантазиите си.



Посланието „ Няма „ мъжки “ специалности. Има хора, които преследват фантазиите си. “ ще бъде главен детайл и в особено основан за задачата уебсайт, в който всеки може да сътвори лична визия вид „ визитна картичка “, употребявайки женските форми на специалностите - режисьорКА, калиграфКА, доцентКА, пожарникарКА. Красивите илюстрации са направени още веднъж от дами – две надарени калиграфКИ, които се въодушевяват от акцията. Целта е да се стартира публичен разговор по тематиката и тя да доближи до по-широка публика, с цел да могат дамите да се усещат удобно в специалността си и да не се въздействат от стандарти и предубеждения.



Какво показват формалните данни на Национален статистически институт за 2021 година по тематиката? На първо място е фактът, че измежду ръководителите има единствено 38% дами за сметка на 62% мъже, като по данни на огромна организация за човешки запаси приблизително към 35% дами аплайват за управителни позиции. На другия полюс са специалности като спомагателен и административен личен състав, където дамите са 75%. В специалността " Машинни оператори и монтажници " дамите са най-слабо показани – единствено с близо 24%. В бранша, където попада и IT промишлеността, дамите са 35%, за сметка на 65% мъже, до момента в който в строителството единствено 7% са дами.



В основата на самодейността стои nPloy - една от най-успешните платформи за търсене и намиране на работа и свързване на работодатели със експерти. Екипът на компанията приема изключително драговолно концепцията за пълноправие на половете при асортимент на фрагменти и има за цел да отстрани напълно предразсъдъците, асоциирани с пол, външен тип, етнос и възраст. Затова в nPloy персоналните данни на  претендентите за работа са скрити и те се правят оценка единствено на база професионалните им характерности и умения. По този метод се подсигурява безпристрастност на процеса.



“Радваме се, че имаме опция да дадем публичност на казуса с предразсъдъците в обществото и по-специално в процеса на асортимент, защото в България това беше тематика табу дълги години, до момента в който в Европа беше на дневен ред ”, разяснява Константин Цонев, съосновател и действен шеф на nPloy. “Нашата платформа беше основана освен като софтуерно решение на редица проблеми, само че и като отговор за балансиране на потребностите и ползите на всички участници на пазара на труда. Ние и нашите сътрудници сме доказателството, че има младежи, които желаят да създадат смяна и са подготвени да създадат всичко допустимо това да се случи. “

 

„ Няма „ мъжки “ специалности. Има хора, които преследват фантазиите си. “ е апел към цялото общество, работодатели и служащи да не се стопират пред бариерите, наложени от публичното мнение. Именно тъй като мощно имат вяра в това обръщение, всички участници в акцията се включват изцяло безплатно, включително и рекламната организация Together и информационната група Propaganda, които ще споделят посланията на акцията през целия месец март, с цел да доближи до допустимо най-вече хора.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР