Традиционната седмица на водното спасяване се проведе в първата седмица

...
Традиционната седмица на водното спасяване се проведе в първата седмица
Коментари Харесай

Безопасно лято: Какви рискове крият аквапарковете?

Традиционната седмица на водното избавяне се организира в първата седмица на юни. Бяха разяснени правилата за безпроблемно престояване на водните басейни и морските линии в изискванията на извънредна епидемиологична конюнктура. Беше предоставена информация за водния травматизъм, за подготвените водни спасители и задоволителни ли са те за започващия летен сезон.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Антон Налбантов, шеф на Водноспасителната работа към БЧК.

“Бих споделил, че спасителите са подготвени за лятото. Дори огромна част от тях са към този момент на терен. В нетърпеливо очакване да стартира сложната част на сезона.

Усилено тече образованието на водните спасители. Идеята е да компенсираме това закъснение от месеците, когато имаше ограничаване. Освен това тече инспекцията на годността на водните спасители, която се показва в легализация на персоналните им талони що се отнася до физическата им валидност и здравословното положение.

Това нещо тече с цялостна мощ и по данните и индикаторите, които имаме дръзвам да кажа, че спасителите са в подготвеност.

Изводи от извършената седмица

За тази седмица се приготвяме надалеч преди започването на месец юни. Като съвсем във всички области на страната нашите сътрудници и доброволци означаваме седмицата с разнообразни събития, празници, водни празници и конференции с публицисти. Седмицата минава добре, както беше планувана с избраните събития.

Не бих споделил, че ползата към специалността е понижен, в противен случай това като че ли катализира желанието на някои младежи да се включат. В момента текат доста интензивно курсове в страната.

Миналата година беше доста забавна от позиция на това, че много хора се насочиха към нашето Черноморие за сметка на пътуването в прилежащите ни страни.

Което даже ускори потока от туристи по Южното Черноморие. В същото време броят на непознатите туристи беше по-малък.

Нещастните случаи бяха по-малко като брой, към 25.  Голяма част от хората се насочиха към водоеми навътре в страната, като реки и язовири, което усили вероятността от водни произшествия. Тъй като това са неохраняеми места за къпане.

Няма по какъв начин да се окаже помощ на потърпевшия в тези води и в множеството случаи те приключват съдбовно.

Броят на удавените през предходната година е най-ниският откогато се води статистика – 73. Като се има поради, че до преди десетина години тази цифра вървеше сред 130 и 160 удавени на година.

Всяка година борят на удавените от вътрешността на страната е доста по-голям.

Противоепидемичните ограничения

Засега няма смяна. Мерките, които предходната година се приложиха са направени от медицинските екипи на Международната федерация по водно избавяне, които бяха разпратени до всички членове.

Ние като водноспасителна конструкция сме член на Международната федерация към този момент близо 55 години. Ние също получихме тези ограничения, небрежно бяха осведомени нашите сътрудници по места.

Аквапарковете – къде се крият заплахите

Ако не бъдат спазвани разпоредбите за използването на аквапарковете, те могат да се трансфорат в рискови места, изключително за децата.

Именно на тях са съсредоточени екип от водни спасители. Такава е т.нар “оценка на риска “, която се прави преди отварянето на тези уреди.

Разполагат се чиновници, които да управляват потока към улеите, защото се стига до тежки произшествия.

Преди една-две години в един от курортите даже имаше смъртен случай на дете.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР