Tpaнcфopмaциятa нa ЗУT и подзаконовите наредби, електронизацията нa административните услуги

...
Tpaнcфopмaциятa нa ЗУT и подзаконовите наредби, електронизацията нa административните услуги
Коментари Харесай

Архитектите настояват за промяна на основен закон

Tpaнcфopмaциятa нa ЗУT и подзаконовите наредби, електронизацията нa административните услуги в бранша, усилване на строителния ĸoнтpoл, повишение качеството на архитектурния артикул, пpeдeфиниpaнe нa oтгoвopнocтитe нa yчacтницитe в cтpoитeлния пpoцec. Това са основните цели, които очерта зам.-министърът на районното развиване и благоустройството арх. Стефан Аспарухов по време на 21-то Общо заседание на Камарата на архитектите в България (КАБ). Тази година се навършват 85 години от основаването на професионалната организация.

Основен фокус на Министерство на регионалното развитие през 2022 година е планът за изменение и допълнение на Закон за устройство на територията, който се приготвя от междуведомствена работна група с присъединяване на представители на сектора. Специален акцент ще бъде подложен на изменението на Наредба 7 за разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони. “За осъществяването на тази задача е нужен разговор сред държавните институции и представителите на архитектурния бранш”, посочи арх. Аспарухов.

Министерство на регионалното развитие, Столична община и КАБ работят взаимно за електронизацията на административните услуги в бранша. В момента уеб сайтът на Направление “Архитектура и градоустройство” към Следствен отдел към окръжна прокуратура дава опция за онлайн предаване на планове единствено в региона на устройственото обмисляне. Очаква се през идната година да започва действителен развой, обвързван с електронното предаване на капиталови планове, осведоми основният проектант на Столична община Здравко Здравков, който поздрави участниците в Общото заседание.

Най-важните решения на Общото заседание:

* Приоритетни задания за 2022: промени в Закон за устройство на територията, Закон за обществените поръчки и подзаконови наредби; разработване на нов Кодекс; пускане работата на Европейски информативен хъб за образование по строително-информационно моделиране (СИМ); основаване на звено към КАБ за продължаващо обучение; завършване на измененията в Устава на КАБ; рационализиране на Методиката за себестойността на проектантския труд в капиталовото планиране и устройственото обмисляне и други.

* Годишната вноска за проектантска дееспособност и участие в КАБ става 300 лева (вместо досегашните 240 лева.).

* Приети бяха допълнения в Устава на КАБ, с които се основава опция за прилагане на електронни услуги от членовете през уеб страницата на КАБ; дефинира се редът за поддържане на регистъра на проектантите в електронна форма; уточняват се разпоредбите за взимане на решения от Общото заседание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР